Komunikaty

ALERT: Szkodniki atakują!

Po licznych wahaniach temperatur w ostatnim czasie, od poniedziałku mamy słoneczną pogodę, która spowodowała spiętrzenie się wszystkich zabiegów – opryskiwanie rzepaku, zbóż, siew buraków i kukurydzy, czy pierwsze zabiegi herbicydowe w buraku cukrowym. W ferworze walki czujność rolników może zostać chwilowo uśpiona, a szkodniki atakują.

Alert: szkodniki atakują

Od paru dni mamy intensywne naloty słodyszka rzepakowego, który powoduje najpoważniejsze szkody w rzepaku w fazie pąkowania. Chrząszcze wgryzają się do pąków, wyjadają wnętrze, a następnie składają tam jaja. Uszkodzone pąki żółkną, odpadają i pozostawiają tylko szypułkę kwiatową. Dodatkowo miejsca uszkodzeń są bardziej narażone na infekcje. Podkreślamy, że słodyszek to jeden z gatunków o wysokim ryzyku wystąpienia odporności na insektycydy, dlatego warto pamiętać, aby stosować środki z różnych grup chemicznych.

Fot. 1. Słodyszek rzepakowy (Piotr Smolarek).

 Progi szkodliwości słodyszka rzepakowego:

Faza rozwojowa Próg szkodliwości
zwarty kwiatostan (BBCH 50-52) 1-2 chrząszcze na roślinie
luźny kwiatostan (BBCH 53-55) 4 chrząszcze na roślinę
przed kwitnieniem (BBCH 59) 5-6 chrząszczy na roślinę
Fot. 2. Skrzypionka zbożowa – poszczególne stadia rozwojowe.

Dostajemy również sygnały o pierwszych chrząszczach skrzypionki w zbożach. Pierwsze chrząszcze skrzypionek pojawiają się wiosną na roślinach, gdy temperatura powietrza przez 2–3 dni przekracza ok. 10°C. Następnie od połowy maja do połowy czerwca samice składają jaja pojedynczo lub po kilka w rzędzie wzdłuż nerwów liści. Po upływie około dwóch tygodni z jaj wylęgają się larwy.

 Szkodliwość chrząszczy polega na tym, że powstają podłużne otwory wzdłuż nerwów w różnych partiach liścia, które nie mają znaczenia gospodarczego. Stadium szkodliwym o znaczeniu gospodarczym są larwy, które niszczą górną skórkę liścia i tkankę miękiszową, natomiast skórka dolna pozostaje nieuszkodzona. Po pewnym czasie dolna skórka blaszki liściowej zasycha i bieleje. Larwy powodują największe uszkodzenia na najważniejszych liściach – podflagowym i flagowym. Kilka larw na liściu jest w stanie zeskrobać cały miękisz. Zwalczanie skrzypionek prowadzi się od początku do szczytu wylęgu larw. Skuteczność zabiegu jest największa, gdy larwy mają 2-4 mm długości.

Progi szkodliwości skrzypionek:

  • 1–2 larwy na 1 źdźble pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego i żyta,
  • 1 larwa na 2–3 źdźbła jęczmienia ozimego i jarego, pszenicy jarej, pszenżyta jarego i owsa.

 Rekomendujemy połączenie Los Ovados 200 SE + Delmetros 100 SC, ponieważ to: dwa mechanizmy działania, szerokie spektrum zwalczanych szkodników, wydłużony okres działania – działania powierzchniowe, wgłębne i systemiczne.

Przypominamy: aby zapewnić wysoką skuteczność ochrony insektycydowej (optymalne pH 4,5-6,0) należy pamiętać o kondycjonerze wody Stablix pH i dodatku adiuwantu Asystent+.

Zobacz też