Zainwestuj w żyzność gleby
i odbierz voucher na bezpłatne badania glebowe!

Współczesne rolnictwo stoi przed wieloma wyzwaniami. Jednymi z najważniejszych jest uzupełnienie bądź utrzymanie zasobności w składniki pokarmowe, odbudowa próchnicy i struktury gleby. To właśnie gleba stanowi fundament każdego sukcesu w uprawie! Żyzna gleba wspiera rozwój, zdrowie i obfite plony. Prawidłowa struktura wraz z próchnicą glebową, pozwala na zmniejszenie stresu w warunkach suszy, właściwe odżywienie oraz sprawną wymianę gazową- co jest kluczowe dla optymalnego rozwoju korzeni i wydania satysfakcjonującego plonu. Pożyteczna mikroflora glebowa jest nieodłącznym elementem tego procesu. Oddziałuje zarówno na glebę jak i rośliny uprawne. Natomiast brak odpowiednio wysokiego poziomu korzystnej mikroflory, niesie ze sobą poważne i długofalowe konsekwencje.

Po pierwsze, niski udział w glebie pożytecznych bakterii glebowych prowadzi do zmniejszenia dostępności składników odżywczych dla roślin. Mikroorganizmy te odgrywają kluczową rolę w procesach rozkładu materii organicznej i przekształcania jej w formy mineralne – przyswajalne dla roślin. Wydzielane przez nie metabolity wspierają pobieranie niezbędnych składników odżywczych, co skutkuje dużo lepszym wzrostem i plonowaniem.

Po drugie, wyjałowiona gleba traci swoją strukturę i zdolność do zatrzymywania wody. Mikroorganizmy glebowe uczestniczą w tworzeniu agregatów glebowych poprawiających strukturę gleby i jej zdolność do zatrzymywania lub odprowadzania wody. To z kolei, ogrywa kluczową rolę w momentach suszy lub przeciwnie, w okresie ulewnych deszczy. Ponadto brak pożytecznych bakterii glebowych zwiększa podatność roślin na choroby. Mikroorganizmy te, w naturalny sposób wspierają zdrowie i odporność roślin. W glebie wyjałowionej rośliny są bardziej narażone na infekcje i choroby, co dodatkowo obniża ich produktywność.

Dodatkowo mikroorganizmy glebowe odgrywają kluczową rolę w tworzeniu próchnicy, która jest istotnym wskaźnikiem jakości gleby. Próchnica poprawia strukturę gleby, zwiększa jej zdolność do zatrzymywania wody i dostarcza roślinom niezbędnych składników odżywczych. Bez wystarczającej ilości pożytecznych mikroorganizmów, proces tworzenia próchnicy jest niemożliwy, co prowadzi do pogorszenia jakości gleby i spadku plonów.

Dlatego tak ważna jest dbałość o życie biologiczne poprzez odpowiednie praktyki rolnicze.

Teraz, wybierając rekomendowane produkty nie tylko odbudujesz potencjał swojej gleby, ale także zyskasz bezcenną wiedzę na temat jej zasobności i odczynu pH. Zapraszamy do tego, abyś skorzystał z wyjątkowej promocji produktów biologicznych i odebrał voucher na bezpłatne badania glebowe.

oferta specjalna dla klientów chemirol

Jak zdobyć voucher?

Voucher na darmowe badania gleby otrzymasz przy zakupie jednego z produktów z oferty Chemirolu: BaktoKompleks, Bakto ProFOS oraz Naturvital®-Plus. Szczegóły i warunki oferty znajdziesz u Doradcy Klienta z Chemirolu.

Zrozumienie potrzeb Twojej gleby i roślin, to pierwszy krok do optymalizacji produkcji rolnej. Dzięki bezpłatnym badaniom gleby będziesz mógł zoptymalizować nawożenie, a jednocześnie poprawić naturalny obieg pierwiastków w glebie. To z kolei, przełoży się na większe zyski i satysfakcję z pracy!

Nowoczesne rolnictwo

Innowacyjne rozwiązania dla Twojego gospodarstwa

Firma Chemirol oferuje niezawodne i kompleksowe rozwiązania, które pomogą przywrócić Twojej glebie jej naturalną żyzność. Stawiamy na trzy kluczowe filary, które zapewnią na Twoim polu optymalne warunki do rozwoju:

prawidłowa struktura gleby Prawidłową strukturę gleby

zasobność gleby w składniki pokarmowe Odpowiednią zasobność
w składniki pokarmowe

korzystna mikroflora bakteryjna gleby Korzystną mikroflorę bakteryjną gleby

Poznaj nasze produkty

Preparaty poprawiające urodzajność i żyzność gleby!

Produkty do uprawy gleby od Chemirolu oparte są na zaawansowanych technologiach rolniczych. Poznaj nasze produkty i przekonaj się, jak łatwo możesz podnieść jakość swojej gleby oraz poprawić rentowność gospodarstwa.

baktokompleks

BaktoKompleks – skuteczna metoda poprawy żyzności i zasobności gleby do stosowania na słomę

Przemyślany skład biostymulatora roślin, na który składa się 5 wyspecjalizowanych szczepów bakterii do gleby Bacillus w formie endospor, przynosi wymierne korzyści już w pierwszym roku aplikacji. Dzięki niemu gleba wiąże więcej wody i składników pokarmowych, przez co staje się bardziej żyzna. To z kolei, przekłada się na lepsze warunki wzrostu roślin oraz wyższe i jakościowe plony. Preparat do użyźniania gleby BaktoKompleks wspiera naturalne procesy przemiany materii organicznej – mineralizację i tworzenie próchnicy, co prowadzi do znacznego zwiększenia zasobności, humusu oraz poprawy struktury gleby.

Korzyści ze stosowania BaktoKompleks

baktokompleks większa akumulacja wody
Fot. 1 Większa akumulacja wody w okresie suszy. Aplikacja BaktoKompleks po lewej stronie. Fot. Monika Figlewska
baktokompleks kontrola
Fot. 2 – Kontrola
baktokompleks zmiana struktury gleby
Fot. 3 – BaktoKompleks 1 l/ha – wyraźna zmiana struktury gleby
  • sprawna mineralizacja słomy i nawozów organicznych,
  • synteza związków humusowych wchodzących w skład próchnicy glebowej (akumulacja wody w glebie w okresach suszy, a także wiązanie składników pokarmowych w okresie ulewnych deszczy),
  • poprawa struktury gleby – budowa agregatów glebowych struktury gruzełkowatej,
  • regulacja stosunków wodno-powietrznych (rozluźnienie gleb ciężkich i zwiększenie urodzajności gleb lekkich),
  • stworzenie korzystnych warunków do rozwoju korzeni i odżywiania roślin,
  • poprawa obiegu pierwiastków w glebie – wzrost naturalnej zasobności gleby w składniki odżywcze,
  • widoczna poprawa odżywienia roślin,
  • poprawa zdrowotności roślin poprzez naturalne ograniczanie patogenów chorobotwórczych,
  • wzrost żyzności gleby i poprawa plonowania.
baktokompleks liczne agregaty glebowe
Fot. 4 - Powiększenie zdjęcia nr 2, na którym widać liczne agregaty glebowe po zastosowaniu BaktoKompleks, fot. Rafał Opiłowski
baktokompleks rozluźnienie gleby
Fot. 5. Rozluźnienie ciężkiej gleby. Aplikacja BaktoKompleks po lewej stronie zdjęcia, fot. Monika Figlewska
baktokompleks lepsze odżywienie roślin
Fot. 6. Lepsze odżywienie roślin. Aplikacja BaktoKompleks po prawej stronie zdjęcia, fot. Monika Figlewska

Jak stosować BaktoKompleks?

Dawka: 1 l/ha

Aplikację pożytecznych bakterii glebowych BaktoKompleks można wykonać na słomę, przed uprawą gleby, doglebowo lub pogłównie w pierwszych fazach rozwojowych roślin. Naturalny nawóz fosforowy można mieszać z nawozami mineralnymi (np. mocznik, RSM itp.), nawozami organicznymi, a także pestycydami, produktami z linii Bakto, BlueN® i nawozami dolistnymi. Wielkim ułatwieniem jest także możliwość stosowania środka do rozkładu słomy pod koniec uprawy np. w zbożach podczas zabiegu sklejania na kłos, a w uprawie buraka cukrowego na parę tygodni przed zbiorem.

Użyźniacz gleby BaktoKompleks jest szczególnie polecany jako preparat na rozkład słomy z roślin jednoliściennych, takich jak zboża i kukurydza.

W doświadczeniu ścisłym z 2020 BaktoKompleks został zastosowany na wschodzący rzepak w BBCH 12-13, po uprawie pszenicy ozimej. Poza poprawą jakości gleby, uzyskany plon rzepaku był większy o 698 kg z 1 ha (waga w przeliczeniu na wilgotność nasion 9%).

Wyk. 1. Rzepak ozimy, Doświadczenie ścisłe A.T. Sp. z o.o. w Winnej Górze (woj. wielkopolskie), 2020 r.
bakto profos

Bakto ProFOS

Bakto ProFOS to przebadany, polecany i nagradzany specjalistyczny produkt mikrobiologiczny zawierający dedykowany szczep bakterii fosforowych z rodzaju Bacillus w najwyższej koncentracji ≥ 1 000 000 000 jtk/ml. Jego głównym celem jest efektywne zarządzanie rezerwami składników pokarmowych w glebie. Optymalizuje on dostępność kluczowych pierwiastków takich jak fosfor i wapń.

Korzyści ze stosowania Bakto ProFOS

  • wykorzystanie ukrytego potencjału pola poprzez odzyskanie uwstecznionego fosforu,
  • uwalnianie dużych ilości wapnia odżywczego,
  • wspomaganie rozwoju roślin i intensywna rozbudowa strefy korzeniowej,
  • zwiększenie pobierania wody i składników pokarmowych przez rośliny,
  • wzrost jakości i ilości plonu.

Jak stosować Bakto ProFOS?

Bakto ProFOS jest idealny do zastosowania we wszystkich uprawach, aby optymalizować koszty nawożenia oraz zabezpieczać glebę w łatwo przyswajalne formy fosforu i wapnia. Szczególnie polecany jest do stosowania po uprawie roślin dwuliściennych, takich jak rzepak, buraki czy ziemniaki, wówczas można zrezygnować z nawożenia fosforowo-potasowego.

Znaczenie fosforu w prawidłowym żywieniu roślin

Fosfor dla roślin jest niewątpliwie jednym z najważniejszych składników pokarmowych, warunkujących prawidłowy wzrost. Zalicza się do grupy niezbędnych i pierwszoplanowych makroskładników, które odgrywają kluczową rolę w plonowaniu. Wpływa na rozwój systemu korzeniowego, reguluje dojrzewanie, a także zwiększa odporność na stres w przypadku suszy czy mrozu.

Potrzeby pokarmowe roślin uprawnych względem fosforu są zdecydowanie mniejsze niż na przykład azotu i często marginalizowane. Sprawę pogarsza fakt, że jest to dość „kapryśny” pierwiastek o bardzo słabej mobilności w glebie. To oznacza, że powinien być dostępny w całym profilu warstwy uprawnej gleby tak, aby mógł zostać pobrany zarówno przez młode siewki, jak i przez duże rośliny podczas fazy dojrzewania. Zapotrzebowanie na fosfor występuje praktycznie przez cały okres wegetacji. Przy czym, jego znaczenie wzrasta szczególnie podczas 2-3 głównych faz rozwoju, kiedy to rośliny wykazują największą wrażliwość na jego niedobór. Pierwsza z nich to rozwój początkowy, podczas którego następuje budowa podstawowych organów takich jak system korzeniowy, pędy nadziemne i liście.

Niedobór fosforu – objawy

Zapotrzebowanie na fosfor podczas wschodów nie jest zbyt wysokie, jednak obserwacja młodych plantacji dowodzi, że są one bardzo wrażliwe na wszelkie niedobory w tej fazie. Obserwuje się wówczas powolny rozwój, karłowaty pokrój, słaby i mały korzeń, a także filetowe (antocyjanowe) zabarwienie starszych liści.

Analogiczne objawy niedoboru fosforu możemy także zaobserwować podczas wznowienia wiosennej wegetacji. W uprawach ozimych jest to bowiem kolejny moment szczególnie zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik. Jest on wówczas niezbędny do regeneracji oraz odbudowy sytemu korzeniowego po zimie i dalszego rozwoju części nadziemnych. W okresie tym, czasowe unieruchomienie fosforu może wynikać również z niskich temperatur.

Ostatnią, krytyczną pod względem zapotrzebowania na fosfor fazą, jest dojrzewanie. Niedobór fosforu u roślin może objawiać się także jeszcze trochę wcześniej słabym kwitnieniem, a później nieprawidłowościami w zawiązywaniu ziarniaków i nasion. Otrzymujemy wówczas drobne, niskiej jakości ziarno, a także niedostatecznie wypełnione łuszczyny, kłosy czy kolby (niska MTZ/MTN).

Objawy i skutki niedoborów, występują także na plantacjach, gdzie aplikowano nawozy fosforowe mineralne. Wynika to z faktu, że nawet najlepsze z nich, wykorzystywane są przez rośliny co najwyżej w 25%. Nie ulega jednak wątpliwości, że pomimo trudności w utrzymaniu odpowiedniej zasobności, zapewnienie roślinom stałej dostępności łatwo przyswajalnego fosforu jest priorytetowe.

Gleby w Polsce zawierają znaczne ilości fosforu. Jednak pomimo teoretycznie wysokiej zawartości i regularnego nawożenia fosforem, dostępność tego składnika dla roślin uprawnych jest wciąż niewielka. Fosfor w glebie szybko ulega uwstecznieniu do form niedostępnych, stanowiących tzw. pulę zapasową. W związku z czym tylko jego niewielki procent pozostaje dostępny dla roślin. Rośliny pobierają fosfor głównie w postaci jonów ortofosforanowych, które występują najliczniej w uregulowanym, wąskim zakresie pH gleby. Wszelkie odchylenia od tego zakresu skutkują uwstecznieniem fosforu do niedostępnych dla roślin soli wapniowych i magnezowych. Dodatkowo zawartość przyswajalnego fosforu zależy także od temperatury, wilgotności oraz aktywności mikroorganizmów glebowych. Co istotne, dzięki związkom organicznym pochodzącym z aktywności mikroorganizmów w glebie, proces można odwrócić do form przyswajalnych.

Naturalna zasobność gleby w fosfor

Około połowa gleb w naszym kraju charakteryzuje się wysoką i średnią zawartością fosforu. Literatura naukowa wskazuje, że na bardziej zasobnych gruntach całkowita ilość tego pierwiastka wynosi ok. 2500 kg na hektarze warstwy ornej, a na słabszych stanowiskach jego zawartość oscyluje blisko 1500 kg.

Badanie 10 próbek gleb, wykonane przez firmę A.T. sp. z o.o. w 2024 roku, wykazało, że średnia zawartość fosforu całkowitego wynosiła jeszcze więcej, bo ponad 3 000 kg/ha. Jednak tylko 20% było w formie przyswajalnej.

fosfor całkowity przyswajalny próbki gleby
Wyk. 2. Zawartość fosforu całkowitego i dostępnego w analizie 10 próbek gleby

Niestety całkowita zawartość fosforu nie jest taka sama jak ilość dostępna dla roślin. Dlaczego więc, pomimo tak wysokich zawartości i regularnego nawożenia, poziom dostępnego fosforu jest wciąż niewielki? Dzieje się tak, ponieważ fosfor w glebie bardzo łatwo i szybko ulega uwstecznieniu do form niedostępnych, stanowiących tzw. pulę zapasową. Tylko niewielki ułamek (2-10%) jest dostępny dla roślin, z czego zaledwie tylko 1% jest łatwo przyswajalny. Rośliny pobierają jedynie fosfor w postaci jonów ortofosforanowych H2PO4- (głównie) oraz HPO42-, jako jedyne źródło odżywiania. Przy czym jony te, najliczniej występują przede wszystkim w wąskim zakresie odczynu pH gleby pomiędzy 6,4-6,9. Natomiast wszelkie odchylenia, skutkują czasowym uwstecznieniem fosforu do form niedostępnych dla roślin. W przypadku spadku odczynu fosfor tworzy trudno rozpuszczalne sole glinu (Al) i żelaza (Fe). Negatywne skutki oddziaływania toksycznego glinu, ograniczają rozwój korzeni. W odniesieniu zaś do odczynu, zasadowego lub obojętnego, spotyka się związki fosforu w połączeniu z wapniem, magnezem oraz niewielkie ilości jonów HPO42-. Warto podkreślić, że jony te, są pobierane około dziesięciokrotnie słabiej od jonów H2PO4-.

fosfor uwstecznienie w glebie pH
Wyk. 3. Uwstecznienie fosforu w glebie, w zależności od pH.

Poza odczynem zawartość przyswajalnego fosforu zależy także od temperatury, uwilgotnienia oraz poziomu aktywności specyficznych mikroorganizmów glebowych.

Zatem, w glebie występuje bardzo duże zróżnicowanie form fosforu. Tak jak wspomniano, obecne są tam niedostępne dla roślin sole wapnia i magnezu oraz związki fosforu z glinem i żelazem. Ich ilość w glebie jest bardzo duża, a co się z tym wiąże, ilość fosforu w formie niedostępnej dla roślin także. Jednak najważniejsze jest to, że niedostępne sole można z powrotem przekształcić do form przyswajalnych, za pośrednictwem związków organicznych pochodzących z aktywności pożytecznych mikroorganizmów glebowych.

Jaki udział w uwalnianiu fosforu glebowego mają bakterie?

Aplikacja odpowiednich szczepów bakterii do środowiska glebowego przyczynia się do efektywnego zarządzania zasobami fosforu i innych składników pokarmowych oraz optymalizuje ich dostępność dla roślin.

Mikroorganizmy obecne w produkcie Bakto ProFOS, dzięki wytwarzanym metabolitom, przekształcają fosfor zapasowy (niedostępny – kolor czerwony na poniższej grafice) do formy przyswajalnej dla roślin uprawnych (zielony kolor na poniższej grafice).

bakto profos rycina uwalnianie fosforu w glebie
Ryc. 1. Formy fosforu w glebie, działalność mikroorganizmów.

Procesy mikrobiologiczne zwiększające zasobność dostępnego fosforu

Wyniki badań naukowych oraz praktyka rolnicza wskazują, że aplikacja odpowiednich szczepów bakterii do środowiska glebowego, przyczynia się do wsparcia zarządzaniem zasobami fosforu, a także innymi składnikami pokarmowymi. Produktem zawierającym takie szczepy jest Bakto ProFOS. Zawiera endospory bakterii glebowych z rodzaju Bacillus, w najwyższej koncentracji ≥ 1 000 000 000 jtk/ml. Mikroorganizmy te, klasyfikuje się do grupy określanej mianem Phosphate Solubilizing Bacteria. Główną zasadą ich działania jest rozpuszczanie trudno rozpuszczalnych soli fosforanowych (najczęściej związków fosforu z wapnem, magnezem, glinem i żelazem), przez co, zwiększa się poziom mobilnych form fosforu, które mogą zostać bezpośrednio pobrane przez rośliny.

Mechanizm aktywności mikroorganizmów w rolnictwie, sprowadza się do aktywacji enzymów z grupy fosfataz (np. fosfatazy kwaśnej i zasadowej, fitazy) oraz biosyntezy i sekrecji do środowiska kwasów organicznych, cytrynowego, glutaminowego, mlekowego, szczawiowego. Działanie to ma to na celu zapewnienie bakteriom odpowiednich ilości fosforu. Pozostawiony nadmiar, jest wykorzystywany przez rośliny, do poprawy ukorzenienia, pobrania wody i azotu. Dobre odżywienie upraw, zwiększa potencjał plonu oraz odporność na stres.

bakto profos równanie

Warto podkreślić, że biostymulator dla roślin Bakto ProFOS odznacza się wysokim bezpieczeństwem stosowania, a jego aplikacja nie wiąże się z ryzykiem zaburzenia bioróżnorodności środowiska glebowego. Można go bezpiecznie łączyć z większością środków ochrony roślin oraz nawozami dolistnymi.

Wyniki prac naukowych przeprowadzonych w 2022 roku na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazały, że aplikacja bakterii fosforowych Bakto ProFOS na glebach lekkich i średnich, w ciągu 112 dni od aplikacji, (średnia z 5 terminów poboru prób) spowodowała wzrost ilości dostępnego fosforu o 4,42 mg/100 g gleby. Oznacza to, że w przeliczeniu na powierzchnię 1 hektara warstwy ornej, fosfor wzrósł o 132 kg. Na uwagę zasługuje również wysoka aktywność mikroorganizmów podczas badania poziomu fosforu już 16 dnia od aplikacji. Gwarantuje to szybkie działanie i wzrost przyswajalnych form fosforu w krótkim czasie od wykonania zabiegu.

bakto profos wpływ preparatu zawartość fosforu przyswajalnego na glebach lekkich i średnich
Wyk. 4. Wpływ preparatu Bakto ProFOS na zawartość fosforu przyswajalnego na glebach lekkich i średnich

W analizowanych próbkach wzrosły także poziomy dostępności innych kluczowych pierwiastków, wzbogacając warstwę orną o 190 kg wapnia, 106 kg potasu i 9 kg azotu azotanowego na hektar.

Dwa lata później, w 2024 roku, ta sama grupa naukowców przeprowadziła testy aplikacji bakterii fosforowych Bakto ProFOS tym razem na glebach ciężkich. W efekcie czego otrzymano wzrost przyswajalnego fosforu w wysokości 5,35 mg/100 g gleby, czyli 241 kg fosforu w warstwie ornej 1 hektara. Dodatkowo odnotowano także przyrost 440 kg wapnia. Badanie to, potwierdziło także wysoką efektywność naturalnego nawozu fosforowego także na glebach ciężkich w terminie 16 dnia od aplikacji. Jednak najwyższy przyrost fosforu nastąpił w ostatnim badanym terminie, tj. po upływie 112 dni od zabiegu.

Poza analizą uniwersytecką badaniom poddanych zostało także 80 próbek gleby z całego kraju, pobranych z pól rolników, którzy postanowili sprawdzić to rozwiązanie. Uśrednione wyniki przeprowadzonych badań wykazały wzrost przyswajalnego fosforu (P2O5) średnio o 8,53 mg/100 g gleby w porównaniu z kontrolą. Glebą kontrolą w tym przypadku, było pole przed aplikacją produktu Bakto ProFOS, lub kolejna ścieżka technologiczna obok zastosowanego produktu. W badaniu tym, podobnie jak podczas doświadczenia ścisłego na uniwersytecie, odnotowano także zwiększenie udziału potasu (K2O) średnio 3,69 mg/kg, a także przyswajalnego wapnia (CaO) średnio o 445,66 mg/kg.

bakto profos wyniki próbki fosfor gleby
Wyk. 5. Wyniki fosforu z analizy 80 próbek gleby
bakto profos wyniki próbki potas gleby
Wyk. 6. Wyniki potasu z analizy 80 próbek gleby
bakto profos wyniki próbki wapń gleby
Wyk. 7. Wyniki wapnia odżywczego z analizy 80 próbek gleby

Warto dodać, że w celu potwierdzenia najwyższej jakości, biostymulator do roślin Bakto ProFOS, testowany był także pod kątem wpływu na plon upraw rolniczych, warzywniczych i sadowniczych. Badania te, od lat prowadzone są przez państwowe, licencjonowane ośrodki doświadczalne w całym kraju. Są to jednostki COBORU, IHAR-u, PODR, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego oraz wspomnianego wcześniej Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Badania te prowadzi się ze zmienna dawką nawozów fosforowo-potasowych. Pozwala to oszacować jaką wartość nawozów PK kompensuje zabieg Bakto ProFOS oraz wskazuje możliwość potencjalnych oszczędności.

Dla przykładu w SDOO Wrócikowo (woj. warmińsko-mazurskie) w 2023 roku, w uprawie kukurydzy prowadzonej na 50% nawożeniu PK, aplikacja Bakto ProFOS spowodowała wzrost plonu o 0,5 t/ha. Natomiast, w tym samym badaniu, tyle, że w kombinacji przy 100% dawce nawożenia fosforowo-potasowego, aplikacja produktu przyniosła 1,29 t kukurydzy z hektara więcej.

bakto profos doświadczenie ścisłe kukurydza 2023
Wyk. 8. Wynik doświadczenia ścisłego w kukurydzy z SDOO Wrócikowo, 2023 r.

W 2024 roku w badaniu prowadzonym na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu wykazano, że po aplikacji bakterii fosforowych Bakto ProFOS, z obniżonym o połowę nawożeniem NPK, otrzymano 650 kg ziarna kukurydzy więcej, w porównaniu do kontroli z pełnym nawożeniem. Tymczasem, utrzymując pełne nawożenie NPK (300 kg nawozu o składzie 8-20-30) zabieg preparatem przyniósł, aż 1 t różnicy w plonie.

bakto profos doświadczenie ścisłe kukurydza 2024
Wyk. 9. Wynik doświadczenia ścisłego w kukurydzy z UP Poznań, 2024 r.

W badaniu z 2024 roku w SDDO Karżniczka (woj. pomorskie) w uprawie rzepaku ozimego, aplikacja preparatu przyniosła wzrost o 0,86 t/ha nasion rzepaku – przy 50% dawce nawozu NPK.

bakto profos doświadczenie ścisłe rzepak ozimy 2024
Wyk. 10. Wynik doświadczenia ścisłego z SDOO Karżniczka w rzepaku ozimym, 2024 r.

Natomiast, w uprawie pszenicy ozimej przy standardowym, jednakowym dla obu kombinacji nawożeniu fosforowym, po wykonaniu zabiegu Bakto ProFOS, otrzymano 1,01 t ziarna pszenicy więcej. Opisywane badanie, prowadzone było w 2023 roku w ZDOO Masłowice (woj. łódzkie) podczas silnej wiosennej suszy. Przykład ten wyraźnie wskazuje przewagę rozwiązań hybrydowych w połączeniu z mikrobiologią, nad niskoefektywnym w tym przypadku, nawożeniem mineralnym.

Oprócz doświadczeń ścisłych, na terenie całego kraju prowadzonych jest corocznie wiele obserwacji łanowych w indywidualnych gospodarstwach rolnych.

Dzięki zmianom w Ekoschematach 2025 stosowanie mikroorganizmów glebowych Bakto ProFOS jest jeszcze bardziej atrakcyjne. Dopłata do produktów zarówno Bakto ProFOS jak i BaktoKompleks ma wynieść 22,47 Euro/ha.

Nikogo więc nie powinno dziwić, że przy tak rewelacyjnych wynikach, produkt Bakto ProFOS, został uhonorowany prestiżową statuetką Izydory 2024. Wyróżnienie to, potwierdziło uznanie dla produktu, nie tylko wśród ekspertów branżowych, ale i rolników, którzy na niego zagłosowali.

naturvital plus

Naturvital®-Plus

Nawóz humusowy płynny Naturvital-Plus to wysokiej jakości koncentrat zawierający kwasy humusowe i fulwowe pochodzącego wyłącznie ze złóż leonardytów w Hiszpanii. Wyróżnia go wielokrotnie wyższa aktywność w porównaniu z kwasami pochodzącymi z innych źródeł. Dzięki jednorodnej, płynnej konsystencji preparat gwarantuje bezpieczeństwo stosowania. Nie wymaga wcześniejszego namaczania, przygotowania i zapewnia wysoką aktywność.

Korzyści ze stosowania Naturvital®-Plus

  • stanowi pożywkę dla mikroorganizmów glebowych (BaktoKompleks, BaktoProFOS), wspierając ich szybsze zasiedlanie i aktywność,
  • zwiększa pojemność wodną gleby, co czyni ją bardziej odporną na suszę i pomaga w zatrzymaniu wody w glebie,
  • zwiększa zawartość próchnicy gleby, zapobiegając jej wyjaławianiu i podnosząc odporność na erozję,
  • stosowany nalistnie stymuluje roślinę do rozwoju systemu korzeniowego i poprawia jej fizjologię.

Jak stosować Naturvital®-Plus?

Kwas humusowy do roślin Naturvital®-Plus może być stosowany solo (w dawce 5-7 l/ha) lub w niższych stężeniach w połączeniu z produktami mikrobiologicznymi dla szybszego i efektywniejszego działania. Nawóz humusowy w płynie wspiera kondycję gleby, poprawia jej zdolność do zatrzymywania wody i wzbogaca glebę w próchnicę.

Dowiedz się więcej

FAQ – pytania i odpowiedzi

W tej sekcji znajdziesz przydatne informacje, porady i wyjaśnienia.
Jeśli brakuje odpowiedzi na Twoje pytanie, zapraszamy do kontaktu!

Na czym polega uprawa gleby?

Uprawa gleby to proces polegający na stworzeniu optymalnego środowiska dla wzrostu roślin. Przy uprawie gleby należy zwrócić uwagę na: prawidłową strukturę, odpowiednią zasobność w składniki pokarmowe oraz mikroflorę bakteryjną. Stosowanie środków do użyźniania gleby przyczynia się do szybszego i efektywniejszego działania.

Jak poprawić żyzność gleby?

Poprawa żyzności gleby skupia się głównie na zwiększeniu zdolności zatrzymywania wody, zwiększeniu zawartości składników odżywczych dzięki mineralizacji i humifikacji resztek pożniwnych, tworzeniu agregatów glebowych dzięki zastosowaniu produktu Bakto Kompleks.

Jak wzbogacić ziemię w próchnicę gleby?

W wielu gospodarstwach obserwujemy spadek zawartości próchnicy gleby, zaburzenia struktury, niską aktywność mikrobiologiczną oraz niewykorzystany potencjał rozkładu resztek pożniwnych. Konsekwencje tego stanu są poważne: niższa efektywność nawożenia, słabszy rozwój korzeni, a co za tym idzie, większa podatność roślin na choroby i suszę. Środek na rozkład resztek pożniwnych wspomagający przy tym budowę próchnicy jest np. Bakto Kompleks.

Co do użyźniania gleby zastosować?

Do użyźniania gleby warto zastosować preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie wspierające naturalne procesy np. preparat Bakto ProFOS jest doskonałym rozwiązaniem, który przekształca niedostępne formy fosforu zapasowego do łatwo przyswajalnej formy dla prawidłowego odżywiania roślin. Wzbogaca w ten sposób zasobność gleby w fosfor oraz wapń, które uwalniane są dzięki rozbiciu trwałych połączeń tych pierwiastków w glebie dzięki działaniu bakterii z rodzaju Bacillus.

Czym poprawić próchnicę w glebie?

Kwasy humusowe zwarte w Naturvital-Plus znacząco wspierają kondycję gleby. Działa on jako preparat zatrzymujący wodę w glebie, zwiększając tym samym jej zdolność retencyjną. Naturvital-Plus aktywnie przyczynia się do budowania próchnicy gleby, co wpływa na lepsze odżywianie roślin, a także na zwiększoną dostępność azotu na ściernisku.

Czym poprawić strukturę gleby?

Bakto Kompleks to preparat do rozkładu słomy i innych resztek pożniwnych, zawierający bakterie na rozkład słomy, które przyspieszają procesy mineralizacji i tworzenia próchnicy gleby, co bezpośrednio wpływa na polepszenie właściwości struktury gleby.

Jakie bakterie występują w glebie?

W glebie występują różne bakterie, które odgrywają ważną rolę w żyzności gleby. Wśród bakterii można wyróżnić szczep bakterii Bacillus, który występuje w preparacie Bakto Kompleks, które odpowiedzialne są za rozkład materii organicznej i tworzenie próchnicy gleby. Mikroorganizmy glebowe są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ekosystemu glebowego, poprawiając naturalną zasobność gleby i zwiększając efektywność nawożenia.

Jak działają Bakto ProFOS i Bakto Kompleks?

Bakto ProFOS i Bakto Kompleks – probiotyki w rolnictwie działają jako polepszacz glebowy, zwiększając aktywność biologiczną gleby i jej ogólną zasobność.

Jak Bakto ProFOS wpływa na dostępność fosforu w glebie?

Bakto ProFOS zawiera bakterie fosforowe, które przekształcają niedostępne formy fosforu zapasowego do przyswajalnej formy, zwiększając efektywność nawożenia fosforem i wapniem, redukując ryzyko niedoboru fosforu u roślin, szczególnie w uprawach takich jak rzepak.

Napisz do nas!

Nie czekaj – Twój voucher na darmowe badania gleby czeka! Skontaktuj się z Doradcą i rozpocznij nowy rozdział w uprawie!

Skontaktuj się z doradcą