Maruna nadmorska

Maruna nadmorska (Tripleurospermum maritimum)

Maruna nadmorska to jeden z najczęściej występujących i najbardziej uciążliwych chwastów w Polsce. Często mylona z rumianem, różni się od niego przede wszystkim brakiem charakterystycznego zapachu. Stanowi ogromne zagrożenie, zwłaszcza w uprawach ozimych i burakach, ziemniakach i warzywach.

Charakterystyka ogólna maruny nadmorskiej

Nazwa łacińska: Tripleurospermum maritimum 

Rodzina botaniczna: astrowate (Asteraceae)

Forma: roślina jednoroczna, jara (nie wymaga jaryzacji), dobrze zimująca.

Występowanie i wymagania siedliskowe maruny nadmorskiej

Maruna nadmorska jest gatunkiem o niewielkich wymaganiach siedliskowych. Występuje powszechnie na wszystkich rodzajach gleb, od lekkich po ciężkie, choć preferuje stanowiska świeże, zasobne w składniki pokarmowe. Jej nasiona do kiełkowania potrzebują światła, dlatego najintensywniej wschodzi na polach niedostatecznie przykrytych przez roślinę uprawną.

Jak rozpoznać marunę nadmorską?

Siewka: posiada bardzo małe, siedzące liścienie. Pierwsze liście są 2–3-krotnie pierzastosieczne, o nitkowatych odcinkach – cecha charakterystyczna dla tej grupy chwastów.

Liście: delikatne, wielokrotnie pierzastosieczne, o nitkowatych, ostro zakończonych łatkach. Po roztarciu są bezwonne.

Łodyga: wzniesiona, silnie rozgałęziona, osiągająca do 60–80 cm wysokości, niekiedy czasem prawie 100 cm.

Kwiaty: zebrane w koszyczki o średnicy 2–4 cm. Białe, języczkowate kwiaty brzeżne otaczają żółte, rurkowate kwiaty środkowe. Dno koszyczka jest wewnątrz puste i półkuliste (w przeciwieństwie do rumianku polnego).

Owoc: trójkanciasta niełupka, o długości około 2 mm.

Szkodliwość maruny nadmorskiej w uprawach

Szkodliwość maruny nadmorskiej jest ogromna. Jest to chwast niezwykle płodny – jedna, dobrze rozwinięta roślina może wyprodukować kilkadziesiąt, a nawet kilkaset tysięcy nasion. Maruna nadmorska jest bardzo konkurencyjna w stosunku do rzepaku ozimego i zbóż, buraków cukrowych, ziemniaków, roślin strączkowych i warzyw, pobierając duże ilości wody i składników odżywczych. Masowe występowanie maruny nadmorskiej utrudnia zbiory. Coraz częściej obserwuje się biotypy odporne na niektóre substancje czynne z grupy inhibitorów ALS.

Zwalczanie maruny nadmorskiej

Metody agrotechniczne: dokładna uprawa roli (zwłaszcza orka) pozwala ograniczyć wschody, ponieważ nasiona do kiełkowania potrzebują światła.

Metody chemiczne: zwalczanie chemiczne jest podstawą. Należy stosować herbicydy o różnych mechanizmach działania, aby zapobiegać powstawaniu odporności. Skuteczne są zabiegi jesienne w rzepaku i zbożach, gdy chwast jest w fazie kilku liści.

Produkty do zwalczania: maruna nadmorska