Gorczyca polna

Gorczyca polna (Sinapis arvensis)

Gorczyca polna to chwast, który dla wielu rolników stanowi poważne wyzwanie. Nazywana bywa fałszywym rzepakiem, ponieważ jest do niego bardzo podobna i występuje w tych samych uprawach, obniżając ich plonowanie i zanieczyszczając materiał siewny. Kluczem do skutecznej ochrony upraw jest jej szybkie i prawidłowe rozpoznanie.

Charakterystyka ogólna gorczycy polnej

  • Nazwa łacińska: Sinapis arvensis
  • Rodzina botaniczna: kapustowate (Brassicaceae)
  • Forma: chwast jednoroczny, jary.

Występowanie i wymagania siedliskowe gorczycy polnej

Gorczyca polna preferuje gleby żyzne, zasobne w wapń, o odczynie obojętnym. Jest pospolita w całej Polsce, szczególnie w uprawach jarych.

Jak rozpoznać gorczycę polną?

  • Siewka: liścienie są duże, szerokie, w kształcie sercowatym lub nerkowatym, z wyraźnym, głębokim wcięciem na szczycie.
  • Liście: dolne liście są lirowate (duży listek szczytowy i mniejsze listki boczne), grubo ząbkowane i osadzone na ogonkach. Górne liście są lancetowate, siedzące i słabiej ząbkowane. Wszystkie liście są szorstko owłosione.
  • Łodyga: wzniesiona, rozgałęziona, dorastająca do 60 cm. W dolnej części pokryta jest sztywnymi, odstającymi włoskami.
  • Kwiaty: zebrane w gęste grona na szczytach pędów. Są intensywnie cytrynowożółte. Działki kielicha przylegają do płatków korony. Kwitnie od maja do sierpnia.
  • Owoc: gruba, wielonasienna łuszczyna (do 4 cm długości), pokryta sztywnymi włoskami, zakończona długim, stożkowatym lub lekko spłaszczonym dzióbkiem.

Szkodliwość gorczycy polnej w uprawach

Gorczyca polna jest jednym z najgroźniejszych chwastów w rzepaku jarym, zbożach jarych i burakach.

  • Konkurencja: bardzo szybko rośnie, skutecznie konkurując o zasoby.
  • Żywiciel patogenów: jako roślina kapustowata, jest gospodarzem dla kiły kapusty.
  • Zanieczyszczenie plonu: jej nasiona są trudne do oddzielenia od nasion rzepaku.

Zwalczanie gorczycy polnej

  • Metody agrotechniczne: kluczowy jest płodozmian z małym udziałem roślin kapustowatych oraz stosowanie certyfikowanego materiału siewnego.
  • Metody chemiczne: zwalczanie w zbożach jest proste, natomiast w rzepaku jarym wymaga stosowania herbicydów selektywnych.
gorczyca polna

Produkty do zwalczania: gorczyca polna