Mak polny
Mak polny – urocza roślina o wysokości do 90 cm. Łodyga jest prosta, przeważnie pojedyncza lub z bocznymi przyrostami. Cała pokryta jest gęstą szczeciną włosków. Liście wyrastają już u nasady i są ząbkowane, mogą kojarzyć się z liśćmi paproci. Płatków maku polnego nie pomylimy z niczym innym: czerwone, przechodzące w pomarańczowe, z czarna plamka od strony wewnętrznej, okrągłe, gładkie i delikatne. Średnica kwiatu wynosi ok 9 cm. Środek maku polnego to czarne gniazdo. Makowi polnemu nie przeszkadzają niskie temperatury, a nasiona długo zachowują możliwość skiełkowania. Mak polny zaczyna kwitnąc pod koniec wiosny. Stan kwitnienia rośliny utrzymuje się do 30 dni.
W związku z tym, że nasiona maku polnego mogą leżakować w glebie nawet długie lata, a niskie temperatury nie są dla nich żadną przeszkodą, możemy być pewni, że chwast ten będzie nawiedzał nasze pola co roku, a nawet dwa razy w sezonie: wiosną i jesienią. Mak polny zachwaszcza głównie zboża ozime, głównie pszenicę i żyto ale także rośliny okopowe.