Niezapominajka polna
Niezapominajka polna (Myosotis arvensis)
Niezapominajka polna to pospolity chwast jednoroczny z rodziny ogórecznikowatych. Mimo swojego delikatnego wyglądu, może stanowić problem w uprawach, zwłaszcza w zbożach i rzepaku.
Charakterystyka ogólna niezapominajki polnej
- Nazwa łacińska: Myosotis arvensis
- Rodzina botaniczna: ogórecznikowate (Boraginaceae)
- Forma: chwast jednoroczny, jary lub zimujący.
Występowanie i wymagania siedliskowe niezapominajki polnej
Niezapominajka polna występuje na glebach lżejszych, piaszczystych i gliniastych, umiarkowanie kwaśnych, często ubogich w składniki pokarmowe.
Jak rozpoznać niezapominajkę polną?
- Siewka: liścienie małe, owalne. Pierwsze liście tworzą przyziemną rozetę. Cała siewka jest owłosiona.
- Liście: podłużnie lancetowate, całobrzegie. Zarówno liście odziomkowe (w rozecie), jak i łodygowe pokryte są miękkimi, szarymi, odstającymi włoskami.
- Łodyga: wzniesiona lub pokładająca się, rozgałęziona, o wysokości do 40 cm. Podobnie jak liście, jest gęsto owłosiona.
- Kwiaty: zebrane w sierpowato zwinięte na szczycie kwiatostany, które w miarę kwitnienia się prostują. Kwiaty są drobne (3–5 mm średnicy), jasnoniebieskie, z żółtym "oczkiem" w środku. Kwitnie od maja do września.
- Owoc: rozłupnia rozpadająca się na cztery małe, czarne i błyszczące rozłupki.
Szkodliwość niezapominajki polnej w uprawach
Niezapominajka polna jest chwastem o mniejszej konkurencyjności, ale może być uciążliwa w zbożach ozimych i rzepaku, zwłaszcza przy masowym występowaniu. Konkuruje o wodę i składniki pokarmowe we wczesnych fazach wzrostu rośliny uprawnej.
Zwalczanie niezapominajki polnej
- Metody agrotechniczne: staranna uprawa roli skutecznie ogranicza jej liczebność.
- Metody chemiczne: jest wrażliwa na większość herbicydów stosowanych w zbożach i rzepaku.
