Palusznik krwawy
Palusznik krwawy (Digitaria sanguinalis)
Palusznik krwawy to ciepłolubny chwast, który staje się coraz większym problemem w uprawach szerokorzędowych, zwłaszcza w kukurydzy i ziemniakach. Jego nazwa pochodzi od czerwonawego zabarwienia pędów i pochew liściowych.
Charakterystyka ogólna palusznika krwawego
- Nazwa łacińska: Digitaria sanguinalis
- Rodzina botaniczna: wiechlinowate (Poaceae)
- Forma: chwast jednoroczny, jary, ciepłolubny (termofilny). Kiełkuje późną wiosną i latem, gdy gleba jest dobrze ogrzana.
Występowanie i wymagania siedliskowe palusznika krwawego
Palusznik krwawy preferuje gleby lekkie, piaszczyste, dobrze napowietrzone i szybko nagrzewających. Jest chwastem typowym dla upraw okopowych (ziemniaki, buraki), kukurydzy i warzyw. Potrzebuje dużo światła do kiełkowania.
Jak rozpoznać palusznika krwawego?
- Liście: stosunkowo szerokie, jasnozielone, na brzegach lekko falowane. Zarówno blaszki, jak i pochwy liściowe są pokryte szorstkimi włoskami. Liść w pączku jest zwinięty.
- Łodyga: płożąca się i wznosząca, ma zdolność do zakorzeniania się w dolnych węzłach. Często zabarwiona na fioletowo-czerwony kolor, zwłaszcza u podstawy.
- Kwiatostan: najbardziej charakterystyczna cecha. Składa się z kilku (4–8) cienkich, palczasto zebranych na szczycie źdźbła kłosów pozornych. Przypomina "palce" lub "szprychy parasola".
- Owoc: ziarniak.
Szkodliwość palusznika krwawego w uprawach
- Późna konkurencja: stanowi zagrożenie w późniejszym okresie wegetacji, gdy skuteczność herbicydów doglebowych maleje.
- Szybki wzrost: w sprzyjających warunkach (ciepło i wilgoć) potrafi w krótkim czasie zdominować międzyrzędzia.
- Duża produkcja nasion: jedna roślina wytwarza kilka tysięcy nasion.
- Zachwaszczenie wtórne: jest typowym przykładem chwastu powodującego zachwaszczenie wtórne w kukurydzy.
Palusznik krwawy – zwalczanie
- Metody agrotechniczne:
- mechaniczne niszczenie w międzyrzędziach (w uprawach okopowych) jest bardzo skuteczne.
- szybkie zwarcie łanu przez roślinę uprawną (np. przez dobór odpowiedniej odmiany kukurydzy i gęstości siewu) ogranicza dostęp światła i hamuje jego wzrost.
- Metody chemiczne:
- wymaga stosowania herbicydów skutecznych przeciwko chwastom prosowatym.
- skuteczne są zarówno zabiegi doglebowe, jak i nalistne. W przypadku zabiegów nalistnych kluczowe jest wykonanie oprysku na młode, aktywnie rosnące chwasty. Starsze, rozkrzewione rośliny są trudne do zwalczenia.