Rzodkiew świrzepa

Rzodkiew świrzepa (Raphanus raphanistrum)

Rzodkiew świrzepa to pospolity chwast, który często pojawia się na polach uprawnych. Warto ją dobrze poznać, ponieważ może stanowić poważne zagrożenie dla plonów.

Rzodkiew świrzepa – charakterystyka ogólna

  • Nazwa łacińska: Raphanus raphanistrum
  • Rodzina botaniczna: kapustowate (Brassicaceae)
  • Forma: chwast jednoroczny, jary.

Występowanie i wymagania siedliskowe – rzodkiew świrzepa

Rzodkiew świrzepa jest rośliną wskaźnikową gleb kwaśnych i ubogich w wapń. Często występuje na glebach lżejszych, piaszczystych.

Jak rozpoznać rzodkiew świrzepę?

  • Siewka: podobna do siewki gorczycy – liścienie duże, nerkowate, z głębokim wcięciem na szczycie.
  • Liście: dolne liście lirowate, szorstko owłosione, z dużym, zaokrąglonym segmentem szczytowym. Górne liście lancetowate, siedzące.
  • Łodyga: wzniesiona, w dolnej części pokryta sztywnymi włoskami.
  • Kwiaty: z wyglądu podobne do kwiatów gorczycy czy rzepaku, ale ich barwa jest bardzo charakterystyczna: od bladożółtej, przez białawą, do jasnofioletowej, zawsze z wyraźnie widocznymi, ciemnofioletowymi żyłkami na płatkach. Działki kielicha są wzniesione.
  • Owoc: gruba łuszczyna z długim dzióbkiem, która jest wyraźnie, paciorkowato przewężona między nasionami i rozpada się na jednonasienne fragmenty.

Rzodkiew świrzepa – szkodliwość w uprawach

Rzodkiew świrzepa jest groźna w uprawach jarych (zboża, rzepak, okopowe). Jest silnie konkurencyjna, a jako roślina kapustowata stanowi rezerwuar kiły kapusty.

Rzodkiew świrzepa – zwalczanie

  • Metody agrotechniczne: podstawą jest wapnowanie gleb w celu podniesienia odczynu pH, co znacznie ogranicza jej występowanie.
  • Metody chemiczne: zwalczanie rzodkiew świrzepy jest podobne jak w przypadku gorczycy polnej. Wrażliwa na większość herbicydów dwuliściennych.
rzodkiew świrzepa

Produkty do zwalczania: rzodkiew świrzepa