Komunikaty

Azot z BlueN

Luty i marzec to miesiące budzące wielkie emocje, jeżeli chodzi o kwestie nawozów azotowych, chociażby ze względów prawnych. W dzisiejszym materiale, przesyłamy informacje o tym, dlaczego warto włączyć BlueN do technologii nawożenia azotem i kiedy powinniśmy to zrobić.

Azot z produktu BlueN.

Dlaczego warto włączyć BlueN do technologii nawożenia azotem?

Dla niektórych, jednym  z wielu czynników jest na pewno aspekt ekonomiczny. Obecnie 1 kg azotu w saletrze amonowej kosztuje ok 5,9 zł. Tymczasem azot z BlueN jest o ponad połowę tańszy. Wziąwszy pod uwagę ekwiwalent azotu jaki produkt dostarcza do poszczególnych upraw, to cena 1 kg azotu dostarczonego przez preparat BlueN, kształtuje się następująco:

W uprawie:

Rzepaku 55 kg/ha N = 2,36 zł/kg

Pszenicy 54 kg/ha N = 2,40 zł/kg

Kukurydzy 70 kg/ha N = 1,85 zł/kg

Buraka cukrowego 62 kg/ha N = 2,10 zł/kg

Ziemniaka 47 kg/ha N = 2,77 zł/kg

Jednak przede wszystkim, głównym argumentem przemawiającym za stosowaniem BlueN jest fakt, że wykorzystanie azotu z granulowanych nawozów azotowych, waha się między 55 a 70% .  

Jest to proces silnie uzależnione od wielu czynników:

  • warunków atmosferycznych (temperatury oraz ilości opadów po wysiewie nawozu),
  • pH gleby – im niższe, tym azot słabiej przyswajalny (w Polsce ok. 35% gleb ma odczyn kwaśny – poniżej 5,5, a ok. 37% gleb lekko kwaśny – pH 5,5-6,5),
  • obecności kationów K+, Mg 2+, Ca 2+, Zn 2+, NH4+ i innych (synergizm pobierania w powiązaniu z innymi jonami),
  • obecności mikroelementów poprawiających wykorzystanie pobranego azotu.

BlueN to technologia odżywiania roślin poprzez dostarczanie azotu do wnętrza liści, a nie jak w przypadku aplikacji nawozu mineralnego- na glebę. Daje to pewność zaopatrzenia uprawy w najbardziej plonotwórczy składnik, niezależnie od pH gleby, jej zasobności czy ilości opadów po zabiegu.

Pamiętajmy, że po wysiewie nawozów suma opadów (pożądane 30 mm) jest niezbędna do rozpuszczenia. Następnie następuje przemieszczenie azotu. Dopiero po tym może nastąpić pobieranie azotu przez korzeń(pobranie jonów azotanowych wiąże się dodatkowo z wysokim nakładem energii).

Produkt BlueN, w odróżnieniu od nawozów granulowanych, odznacza się odmiennym mechanizmem działania. Gwarantuje stały dopływ składnika przez cały okres wegetacji. Działa także w niesprzyjających warunkach glebowych i atmosferycznych, bez dodatkowych wydatków energetycznych na pobranie azotu.

W obliczu rozwoju nowych technologii takich jak produkt BlueN, nawożenie opierające się w 100% na nawozach mineralnych, bez gwarancji opadów deszczu, jest nieuzasadnianie. Dodatkowo warto wiedzieć, że wiąże się to z szeregiem poważnych konsekwencji. Jest wręcz szkodliwe.

  • Niezaspokojenie potrzeb nawozowych roślin= zmniejszenie plonu=mniejszy zysk
  • Generowanie strat w postaci uwalniającego się amoniaku
  • Toksyczny wpływ jonów amonowychwe wzrastającym zasoleniu gleby na rośliny– najczęściej przy zbyt dużych, przesadzonych i nieadekwatnych do uzyskiwanych plonów dawkach azotu lub/i w momencie suszy.

Jest to zjawisko, które przy dość umiarkowanym nasileniu, może nie być zauważalne na pierwszy rzut oka. Początkowymi objawami zasolenia gleby jest lekka zmiana zabarwienia roślin na niebieskawo-zielone. Dopiero w późniejszym okresie i przy dużym postępującym zasoleniu następuje brunatnienie i zasychanie. W międzyczasie na liściach pojawiają się chlorozy i nekrozy. Rośliny są kruche i łatwo ulegają mechanicznym uszkodzeniom. W skrajanych przypadkach obserwuje się  rośliny o strzelistym pokroju i skróconych międzywęźlach oraz słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. Co w konsekwencji prowadzi do utraty plonu.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dywersyfikacja tradycyjnej technologii nawożenia, uwzględniająca aplikację preparatu BlueN. Zastępując w ten sposób część dawki azotu.

Co istotne, dostarczanie azotu przez bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T do roślin odbywa się niezależnie od czynników ograniczających pobranie azotu z nawozów mineralnych. Idealnym rozwiązaniem jest więc wsparcie nawożenia mineralnego preparatem, który dostarcza azot przez liście. Technologia ta polecana jest do stosowania zarówno w uprawach ozimych, jak i jarych.

Przypomnijmy, że w przeciwieństwie do większości bakterii azotowych stosowanych doglebowo, bakterie z BlueN kolonizują nadziemne części roślin. Dzięki temu proces wiązania azotu jest niezależny od uwilgotnienia gleby. To daje BlueN ogromną przewagę.

O czym należy pamiętać?

  • Jedynym wsparciem dla BlueN, jakie rekomendujemy, jest wspólna aplikacja preparatu z kofaktorem żelazowo-molibdenowym Cropvit FeMo w celu wsparcia procesu przekształcania azotu atmosferycznego N2 w azot amonowy NH4+ .
  • Ilość związanego w poszczególnych uprawach azotu zależy od momentu jego aplikacji oraz długości wegetacji danego gatunku – dlatego im wcześniej wykonamy zabieg, tym lepsze będą jego efekty.

Kiedy można bezpiecznie wykonać zabieg w uprawach ozimych?

Zabieg wykonujemy po rozpoczęciu wiosennej wegetacji, gdy temperatura powietrza w ciągu dnia przekracza 5°C i nie występują nocne przymrozki bezpośrednio po zastosowaniu preparatu.

„Mieszać czy nie mieszać, oto jest pytanie”?

Zabieg możemy wykonać solo, a także razem z nawozami dolistnymi, preparatami z linii Bakto oraz ŚOR, które są kompatybilne z Methylobacterium symbioticum.

Oryginalny BlueN został przetestowany z 831 różnymi środkami ochrony roślin (fungicydy, herbicydy, insektycydy, odżywki, adiuwanty itp.). Na tej podstawie, powstała lista produktów, z jakimi można go łącznie zastosować. Informacje te, są ogólnie dostępne na stronie www.bluen.info.

Wyniki doświadczeń ścisłych z wiosny 2024:

  1. Rzepak, SDOO Karżniczka (woj. pomorskie)
Wnioski : Kombinacja z BlueN zrekompensowała niższą o 30 kg dawkę azotu mineralnego, a także podniosła plon o 0,36 t/ha.

2. Pszenica, ZDOO Kochcice (woj. śląskie)

Wnioski: Kombinacja z BlueN zrekompensowała niższą o 30 kg dawkę azotu mineralnego, a także podniosła plon o 0,77 t/ha.

W celu rozszerzenia informacji, a także jako ciekawostkę, pragniemy dodać, że przeprowadzone badania w innych lokalizacjach, przyniosły jeszcze większe różnice w plonie, niż te na przedstawionych przykładach. Analogiczne badanie z SDOO Karżniczka prowadzone w rzepaku ozimym, odbyło się także w ZDOO Masłowice (woj. łódzkie). W tej w lokalizacji kontrola zaplonowała na poziomie 2,49 t/ha, a kombinacja z BlueN 3,78 t/ha, uzyskując ogromną przewagę różnicy w plonie w ilości 1,29 t/ha dla rozwiązania z BlueN. Natomiast badanie w pszenicy ozimej jak to z ZDOO Kochcice, było także prowadzone w ZDOO Bezek  ( woj. lubelskie). W tym jednak przypadku kombinacja kontrolna zaplonowała w ilości 9,7 t/ha, a po zabiegu BlueN plon wyniósł 11,2 t/ha, przynosząc 1,5 t/ha różnicy.  Oczywiście w obu przypadkach, kombinacja z BlueN prowadzona była na obniżonej o 30 kg dawce azotu mineralnego, w stosunku do kontroli.

Polecane produkty

Zobacz też