Okopowe

Burak cukrowy w dobrej formie! Rola miedzi systemicznej CuProte w warunkach stresu

Chwościk buraczany (Cercospora beticola) to jedno z najczęstszych i najpoważniejszych zagrożeń w uprawie buraków cukrowych, które w obecnym 2025 roku, w rejonie Lubelszczyzny wystąpiło już na początku czerwca.

Wysoka wilgotność i temperatury około 30 °C, stworzyły idealne warunki do rozwoju tej choroby. W takich sytuacjach, kluczowe staje się szybkie i kompleksowe działanie – najlepiej w oparciu o strategię hybrydową, łączącą środki chemiczne, biologiczne oraz fitosanitarne.

Na czym polega technologia hybrydowa?

Rotacyjne stosowanie różnych substancji czynnych to dobrze znana praktyka, która ogranicza ryzyko uodparniania się patogenów. Jednak w obliczu rosnącej presji agrofagów, zmian klimatycznych oraz ograniczeń wynikających z wycofywania niektórych substancji chemicznych, konieczne jest wdrażanie nowoczesnych rozwiązań. Jednym z nich jest strategia hybrydowa – podejście, które integruje różne grupy produktów, w tym nawozy dolistne nowej generacji, biostymulatory, preparaty biologiczne i fitosanitarne.

CuProte – miedź nowej generacji

Przykładem produktu wspierającego strategię hybrydową jest CuProte miedź systemiczna – innowacyjny nawóz dolistny, który wspomaga fizjologiczną kondycję roślin, zapewnia optymalne odżywienie miedzią i wspiera długofalowe budowanie odporności.

CuProte zawiera 7 % najbardziej efektywnej formy miedzi, skompleksowanej kwasem heptaglukonowym. Kwas heptaglukonowy to związek wyjątkowo dobrze przyswajalny przez rośliny – skutecznie penetruje kutikulę liści, zwiększając pobieranie i translokację miedzi w całej roślinie. Dzięki temu preparat wykazuje działanie systemiczne.

Rola miedzi w fizjologii roślin jest nie do przecenienia – pierwiastek ten indukuje odporność poprzez aktywację naturalnych mechanizmów obronnych:

1. Synteza fitoaleksyn

Fitoaleksyny to naturalne związki antybakteryjne i antygrzybowe, które roślina syntetyzuje w odpowiedzi na stres biotyczny (np. infekcję grzybową).

➡️ Zwiększona produkcja fitoaleksyn może ograniczyć rozwój patogenów takich jak Cercospora beticola (chwościk buraczany), hamując ich wzrost i rozprzestrzenianie się.

2. Synteza kwasu salicylowego (SA)

To kluczowy sygnałowy związek w tzw. systemicznej odporności nabytej (SAR). Jego obecność aktywuje ekspresję genów obronnych w całej roślinie, nie tylko w miejscu infekcji.

➡️Indukcja SA może przygotować roślinę do szybszej i silniejszej reakcji na kolejne infekcje, nawet jeśli jeszcze się nie pojawiły.

3. Synteza lignin

Ligniny to związki wzmacniające ściany komórkowe. Ich zwiększona produkcja utrudnia wnikanie patogenów do tkanek roślinnych.

➡️ Grubsze, bardziej odporne ściany komórkowe mogą ograniczyć penetrację grzybów i bakterii, a także poprawić ogólną wytrzymałość rośliny.

Podsumowanie

🌱 CuProte – korzyści  w uprawie buraka cukrowego

Dzięki aktywacji mechanizmów obronnych:

  • Pełni rolę prewencyjną
  • Roślina szybciej reaguje na stres i wszelkie czynniki niekorzystne
  • Poprawia wigor i zdrowotność liści, co przekłada się na lepszą fotosyntezę i wyższy plon cukru i korzeni,

Dodatkowo:

  • Uzupełnia niedobory miedzi
  • Posiada wysoką efektywność niezależnie od temperatury
  • Do stosowania zarówno w wysokich jak i niskich temperaturach
  • Nie powoduje fitotoksyczności
  • Przyjazna dla środowiska
  • Kompatybilna ze środkami ochrony roślin, nawozami dolistnymi oraz linią produktów Bakto i BlueN
  • Nie jest środkiem ochrony roślin i jest przyjazna dla środowiska
Miedź skompleksowana kwasem heptaglukonowym

Zalecenia stosowania:

Aplikacja produktu CuProte w dawce 1-2 l/ha, zalecana jest  w okresie zwiększonego ryzyka- wysoka wilgotność powietrza z wysokimi temperaturami -wyprzedzając zabiegi fungicydowe.

Dobrym rozwiązaniem, jest wykonanie wspólnego zabiegu CuProte z produktem Siarkowy 760 SC w dawce 1-2 /ha

Pomimo tego, że w odróżnieniu do tradycyjnych form miedzi preparat CuProte nie wywołuje fitotoksyczności, to podczas wysokich temperatur zabieg należy wykonywać w godzinach wieczornych lub nocą.

 

Zobacz też