Okopowe

Czym chronić buraki cukrowe przed chwościkiem?

Chwościk buraka, to jedna z najgroźniejszych chorób atakujących buraki cukrowe. Stanowi ona poważne zagrożenie dla kondycji roślin, a finalnie dla wysokości plonów. Przypomnijmy wiec, w jakich warunkach najczęściej dochodzi do infekcji oraz jak chronić buraki cukrowe przed chwościkiem.

Ochrona buraka przed chwoscikiem
Ochrona buraka przed chwoscikiem
Ochrona buraka przed chwoscikiem

Chwościk buraka – szkodliwość

Chwościk buraka, wywołany przez grzyba Cercospora beticola, to jedna z najgroźniejszych chorób atakujących buraki cukrowe. Zakażenie chwościkiem prowadzi do znaczącego uszkodzenia liści, ogonków liściowych oraz pędów kwiatostanowych, co bezpośrednio wpływa na spadek plonu i jakość korzeni. Patogen atakuje przede wszystkim starsze liście, ale w miarę postępu infekcji, rozprzestrzenia się również na młodsze części roślin.

Charakterystyczne objawy chwościka buraka to koliste, brunatne lub szarobrunatne plamy. Z czasem powiększają się, tworząc jasnoszare centra otoczone czerwonawą obwódką. W ciężkich przypadkach plamy łączą się, prowadząc do powstania dużych, nekrotycznych obszarów, które mogą wykruszać się, tworząc dziury w liściach. Takie uszkodzenia zmniejszają powierzchnię asymilacyjną liści, co z kolei obniża produkcję cukru i masy korzeni, prowadząc do znacznych strat ekonomicznych.

W jakich warunkach atakuje chwościk buraka?

Rozwój chwościka buraka jest silnie uzależniony od warunków pogodowych. Optymalna temperatura dla wzrostu i rozwoju Cercospora beticola wynosi od 22 do 30°C w ciągu dnia. Przy czym wysokie temperatury nocne dodatkowo przyspieszają proces infekcji. Wysoka wilgotność powietrza, na poziomie 90-95%, sprzyja szybkiemu kiełkowaniu zarodników grzyba, które mogą rozpocząć proces infekcji już w ciągu 24 godzin.

W takich warunkach zarodniki grzyba penetrują skórkę rośliny i rozwijają się wewnątrz jej tkanek. Ciepłe i wilgotne noce, połączone z upalnymi dniami, tworzą idealne warunki do gwałtownego rozwoju choroby, co zazwyczaj ma miejsce na przełomie lipca i sierpnia. W tych okresach szczególnie ważne jest monitorowanie upraw i szybkie reagowanie na pierwsze objawy choroby.

Chwościk buraka – czym zwalczać?

Skuteczna ochrona buraka cukrowego przed chwościkiem wymaga zastosowania zintegrowanych strategii ochrony roślin. Kluczowe jest stosowanie rotacyjnie różnych substancji aktywnych, aby zapobiec powstawaniu odporności grzyba na fungicydy.

Do ochrony buraków cukrowych przed chorobami, w tym właśnie przed chwościkiem buraka doskonale nadaje się kombinacja triazoli ze strobiluryną. Warto wybierać preparaty wieloskładnikowe, które zwiększają skuteczność zabiegów i zmniejszają ryzyko rozwoju odporności patogenu. Regularne zabiegi fungicydowe są niezbędne w ochronie buraków. Jednak nie należy zapominać o innych chorobach grzybowych, takich jak brunatna plamistość liści czy mączniak prawdziwy. Dlatego plan ochrony powinien uwzględniać szerokie spektrum patogenów, a nie tylko chwościka buraka.

Fungicyd na buraki cukrowe, Kier 450 SC, spełnia wszystkie wspomniane wyżej warunki. Zawiera on azoksystrobinę, difenokonazol oraz tebukonazol w optymalnie dobranych proporcjach. Dzięki temu nie tylko efektywnie zwalcza patogeny, ale także jest wygodny w stosowaniu, gdyż nie wymaga sporządzania mieszanin zbiornikowych z kilku środków ochrony roślin.

Zapobieganie oraz ochrona buraka przed chwościkiem

Zapobieganie chwościkowi buraka zaczyna się od odpowiedniego zarządzania uprawą. Kluczowe jest unikanie nadmiernego zagęszczenia roślin, co sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Regularne monitorowanie plantacji pozwala na wczesne wykrycie pierwszych objawów choroby i szybką interwencję.

Polecane produkty

Zobacz też