Rzepak

Werticilioza pod kontrolą

Werticilioza rzepaku to choroba o coraz większym znaczeniu gospodarczym ze względu na: częsty udział rzepaku w płodozmianie i zmieniające się warunki pogodowe w ostatnich latach (ocieplanie się klimatu). Choroba powoduje przedwczesne zamieranie łanu i stanowi coraz większe ograniczenie plonowania rzepaku w ostatnich latach. Straty w plonach przy dużym nasileniu mogą wynieść średnio od 10 do 50% (nawet do 80%). Więcej informacji na temat tej choroby poniżej.

Werticilioza rzepaku
Źródło: A.T

Charakterystyka choroby:

  • Najnowsze badania dowodzą, że głównym sprawcą werticiliozy w rzepaku jest grzyb Verticillium longisporum.
  • Przenosi się przez mikrosklerocja, które mogą przetrwać w glebie nawet do 15 lat.
  • Infekcja zachodzi przez system korzeniowy (włośniki lub uszkodzoną warstwę korzeniową), szczególnie w miejscach po jesiennym żerowaniu szkodników.
  • Porażenie patogenem następuje jesienią lub wczesną wiosną, a objawy widoczne są w późnych stadiach rozwoju.
  • Choroba najlepiej rozwija się w warunkach niskiej wilgotności i temperaturze 15-25o

 Infekcja rozpoczyna się od mikrosklerocji obecnych w glebie, skąd wyrastają struktury grzybni, które wnikają do rośliny przez włośniki. Objawy bezpośrednio wynikają z faktu, że grzybnia patogena przerasta do tkanek korzenia, dalej umiejscawia się w naczyniach rośliny, zatyka je i uniemożliwia przepływ wody oraz składników pokarmowych, co dotyczy części naczyń, które zaopatrują zmienioną chorobowo stronę pędu lub liścia. Zatkanie naczyń to brak możliwości ich funkcjonowania, czyli zaopatrywania organów rośliny w składniki odżywcze, w końcowym efekcie prowadzi do utraty turgoru w komórkach tkanek i do uwiądu roślin.

Do tej pory grzyby te infekowały rośliny poprzez system korzeniowy zazwyczaj podczas ciepłych wiosen. Obecnie, w związku z występowaniem długich i ciepłych jesieni, dzieje się to również w tym okresie, w pierwszych etapach wegetacji rzepaku ozimego. Ponadto w niektórych regionach Polski do infekcji dochodzi też późną wiosną. W praktyce okno infekcyjne werticiliozy jest więc znacznie rozszerzone. Oznacza to, że proces kontroli tych patogenów musi obejmować niemal cały okres wegetacji rzepaku.

 

Objawy choroby:

  • charakterystyczne żółknięcie połowy liścia (pierwsze objawy na starszych liściach),
  • zmiany na łodydze i pędach bocznych – smugi wzdłuż łodygi od żółtobrązowej do brunatnej barwy,
  • więdnięcie liści i całych roślin,
  • redukcja liczby łuszczyn i nasion (mniejsza MTN),
  • ciemnienie korzeni,
  • łatwość wyrywania porażonych roślin.

Zapobieganie i zwalczanie werticiliozy:

  • właściwy płodozmian 4-5 lat,
  • głębokie wymieszanie lub przyoranie resztek pożniwnych oraz zadbanie o ich dobry rozkład,
  • dobre przygotowanie przedsiewne gleby,
  • izolacja przestrzenna od innych upraw roślin kapustowatych,
  • siew zdrowego, kwalifikowanego materiału siewnego,
  • optymalna norma i termin wysiewu nasion,
  • stosowanie odpowiednich fungicydów do ochrony.

 

Zapraszamy do kontaktu z Doradcą Klienta Chemirolu w celu poznania skutecznych sposób walki z werticiliozą rzepaku.

Polecane produkty

Zobacz też