Werticilioza pod kontrolą
Werticilioza rzepaku to choroba o coraz większym znaczeniu gospodarczym ze względu na: częsty udział rzepaku w płodozmianie i zmieniające się warunki pogodowe w ostatnich latach (ocieplanie się klimatu). Choroba powoduje przedwczesne zamieranie łanu i stanowi coraz większe ograniczenie plonowania rzepaku w ostatnich latach. Straty w plonach przy dużym nasileniu mogą wynieść średnio od 10 do 50% (nawet do 80%). Więcej informacji na temat tej choroby poniżej.
Charakterystyka choroby:
- Najnowsze badania dowodzą, że głównym sprawcą werticiliozy w rzepaku jest grzyb Verticillium longisporum.
- Przenosi się przez mikrosklerocja, które mogą przetrwać w glebie nawet do 15 lat.
- Infekcja zachodzi przez system korzeniowy (włośniki lub uszkodzoną warstwę korzeniową), szczególnie w miejscach po jesiennym żerowaniu szkodników.
- Porażenie patogenem następuje jesienią lub wczesną wiosną, a objawy widoczne są w późnych stadiach rozwoju.
- Choroba najlepiej rozwija się w warunkach niskiej wilgotności i temperaturze 15-25o
Infekcja rozpoczyna się od mikrosklerocji obecnych w glebie, skąd wyrastają struktury grzybni, które wnikają do rośliny przez włośniki. Objawy bezpośrednio wynikają z faktu, że grzybnia patogena przerasta do tkanek korzenia, dalej umiejscawia się w naczyniach rośliny, zatyka je i uniemożliwia przepływ wody oraz składników pokarmowych, co dotyczy części naczyń, które zaopatrują zmienioną chorobowo stronę pędu lub liścia. Zatkanie naczyń to brak możliwości ich funkcjonowania, czyli zaopatrywania organów rośliny w składniki odżywcze, w końcowym efekcie prowadzi do utraty turgoru w komórkach tkanek i do uwiądu roślin.
Do tej pory grzyby te infekowały rośliny poprzez system korzeniowy zazwyczaj podczas ciepłych wiosen. Obecnie, w związku z występowaniem długich i ciepłych jesieni, dzieje się to również w tym okresie, w pierwszych etapach wegetacji rzepaku ozimego. Ponadto w niektórych regionach Polski do infekcji dochodzi też późną wiosną. W praktyce okno infekcyjne werticiliozy jest więc znacznie rozszerzone. Oznacza to, że proces kontroli tych patogenów musi obejmować niemal cały okres wegetacji rzepaku.
Objawy choroby:
- charakterystyczne żółknięcie połowy liścia (pierwsze objawy na starszych liściach),
- zmiany na łodydze i pędach bocznych – smugi wzdłuż łodygi od żółtobrązowej do brunatnej barwy,
- więdnięcie liści i całych roślin,
- redukcja liczby łuszczyn i nasion (mniejsza MTN),
- ciemnienie korzeni,
- łatwość wyrywania porażonych roślin.
Zapobieganie i zwalczanie werticiliozy:
- właściwy płodozmian 4-5 lat,
- głębokie wymieszanie lub przyoranie resztek pożniwnych oraz zadbanie o ich dobry rozkład,
- dobre przygotowanie przedsiewne gleby,
- izolacja przestrzenna od innych upraw roślin kapustowatych,
- siew zdrowego, kwalifikowanego materiału siewnego,
- optymalna norma i termin wysiewu nasion,
- stosowanie odpowiednich fungicydów do ochrony.
Zapraszamy do kontaktu z Doradcą Klienta Chemirolu w celu poznania skutecznych sposób walki z werticiliozą rzepaku.