Rzepak

Werticilioza pod kontrolą

Werticilioza rzepaku to choroba o coraz większym znaczeniu gospodarczym ze względu na: częsty udział rzepaku w płodozmianie i zmieniające się warunki pogodowe w ostatnich latach (ocieplanie się klimatu). Choroba powoduje przedwczesne zamieranie łanu i stanowi coraz większe ograniczenie plonowania rzepaku w ostatnich latach. Straty w plonach przy dużym nasileniu mogą wynieść średnio od 10 do 50% (nawet do 80%). Więcej informacji na temat tej choroby poniżej.

Werticilioza rzepaku
Źródło: A.T

Charakterystyka choroby:

  • Najnowsze badania dowodzą, że głównym sprawcą werticiliozy w rzepaku jest grzyb Verticillium longisporum.
  • Przenosi się przez mikrosklerocja, które mogą przetrwać w glebie nawet do 15 lat.
  • Infekcja zachodzi przez system korzeniowy (włośniki lub uszkodzoną warstwę korzeniową), szczególnie w miejscach po jesiennym żerowaniu szkodników.
  • Porażenie patogenem następuje jesienią lub wczesną wiosną, a objawy widoczne są w późnych stadiach rozwoju.
  • Choroba najlepiej rozwija się w warunkach niskiej wilgotności i temperaturze 15-25o

 Infekcja rozpoczyna się od mikrosklerocji obecnych w glebie, skąd wyrastają struktury grzybni, które wnikają do rośliny przez włośniki. Objawy bezpośrednio wynikają z faktu, że grzybnia patogena przerasta do tkanek korzenia, dalej umiejscawia się w naczyniach rośliny, zatyka je i uniemożliwia przepływ wody oraz składników pokarmowych, co dotyczy części naczyń, które zaopatrują zmienioną chorobowo stronę pędu lub liścia. Zatkanie naczyń to brak możliwości ich funkcjonowania, czyli zaopatrywania organów rośliny w składniki odżywcze, w końcowym efekcie prowadzi do utraty turgoru w komórkach tkanek i do uwiądu roślin.

Do tej pory grzyby te infekowały rośliny poprzez system korzeniowy zazwyczaj podczas ciepłych wiosen. Obecnie, w związku z występowaniem długich i ciepłych jesieni, dzieje się to również w tym okresie, w pierwszych etapach wegetacji rzepaku ozimego. Ponadto w niektórych regionach Polski do infekcji dochodzi też późną wiosną. W praktyce okno infekcyjne werticiliozy jest więc znacznie rozszerzone. Oznacza to, że proces kontroli tych patogenów musi obejmować niemal cały okres wegetacji rzepaku.

 

Objawy choroby:

  • charakterystyczne żółknięcie połowy liścia (pierwsze objawy na starszych liściach),
  • zmiany na łodydze i pędach bocznych – smugi wzdłuż łodygi od żółtobrązowej do brunatnej barwy,
  • więdnięcie liści i całych roślin,
  • redukcja liczby łuszczyn i nasion (mniejsza MTN),
  • ciemnienie korzeni,
  • łatwość wyrywania porażonych roślin.

Zapobieganie i zwalczanie werticiliozy:

  • właściwy płodozmian 4-5 lat,
  • głębokie wymieszanie lub przyoranie resztek pożniwnych oraz zadbanie o ich dobry rozkład,
  • dobre przygotowanie przedsiewne gleby,
  • izolacja przestrzenna od innych upraw roślin kapustowatych,
  • siew zdrowego, kwalifikowanego materiału siewnego,
  • optymalna norma i termin wysiewu nasion,
  • stosowanie odpowiednich fungicydów do ochrony.

 

Zapraszamy do kontaktu z Doradcą Klienta Chemirolu w celu poznania skutecznych sposób walki z werticiliozą rzepaku.

Polecane produkty

KIER 450 SC

KIER 450 SC

Fungicydy Poznaj produkt
MEPIK 300 SL

MEPIK 300 SL

Regulatory wzrostu Poznaj produkt
AMBROSSIO 500 SC

AMBROSSIO 500 SC

Fungicydy Poznaj produkt
X-MET 100 SL

X-MET 100 SL

Fungicydy Poznaj produkt
PORTER 250 EC

PORTER 250 EC

Fungicydy Poznaj produkt
CuPROTE

CuPROTE

Nawozy dolistne rolnicze Poznaj produkt
Zobacz też