Zboża

Zadbanie o parametry jakościowe zbóż

Cieszy nas wysoki plon, ale nie zawsze idzie za tym wysoka jakość wyprodukowanych płodów rolnych. Obecnie jesteśmy na ostatniej prostej wegetacji zbóż, a zarazem to ostatni moment na zadbanie o parametry jakościowe.

Zadbanie o parametry jakościowe zbóż.

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na plon i jakość pszenicy jest azot! Pszenica najintensywniej pobiera azot od fazy drugiego kolanka do fazy pełni kwitnienia (BBCH 32-65). Aby osiągnąć plon o wysokiej jakości pszenica pobiera ok. 32 kg N na tonę ziarna + odpowiednia ilość słomy. Bardzo ważne przy budowie plonu jest przebieg pogody, ponieważ pszenica w pierwszej kolejności buduje, plon a następnie jakość z ilości dostępnego azotu.

Mówiąc o jakości ziarna najważniejsze znaczenie mają:

  • zawartość białka i glutenu,
  • wskaźnik sedymentacji,
  • liczba opadania,
  • gęstość ziarna w stanie zsypnym.

Wszystkie te parametry brane są pod uwagę w czasie analizy oceny jakości ziarna podczas sprzedaży na cele konsumpcyjne.

Rekomendacje:

Cynk w uprawie pszenicy ozimej, zwiększa odporność roślin na suszę, niskie temperatury i choroby. Dodatkowo pierwiastek ten uczestniczy w produkcji tryptofanu, potrzebnego do produkcji auksyn, a także zwiększa efektywność nawożenia azotowego (podnosi plon i jakość ziarna) oraz uczestniczy w metabolizmie cukrów i związków fosforowych.

Ryc. Wpływ nawożenia manganem i cynkiem na zawartość białka w pszenicy.

Ważnymi składnikami w pszenicy ozimej jest również molibden i żelazo, dlatego do każdej z powyższej rekomendacji zalecamy dodatek: Cropvit FeMo [0,2 l/ha].

Molibden poprawia wzrost pszenicy, zwiększa zawartość azotu białkowego w roślinach, korzystnie wpływa na skład aminokwasowy białek oraz wspomaga odporność na okresowe niedobory wody i na chłody. Żelazo ogranicza w ziarnie kumulację azotanów (V), poprawiając tym samym parametry jakościowe ziarna.

Zarówno cynk, żelazo, mangan jak i molibden odgrywają ważną rolę w wielu procesach w roślinie, w tym w metabolizmie azotu. Prawidłowy metabolizm azotu zwiększa jego wykorzystanie, a tym samym zwiększa zawartość białka.

Co oprócz tego?

Ostatnie lata to częste anomalie pogodowe. Miesiące czerwiec i lipiec obfitują w nawałnice i inne zjawiska, które znacząco mogą wpłynąć na parametry jakościowe zbóż. Aby utrzymać jakość, którą udało nam się uzyskać – rekomendujemy zastosowanie sklejacza.

 

Stosowanie sklejaczy w zbożach ma na celu: zabezpieczenie ziarna przed pogorszeniem parametrów jakościowych, zabezpieczenie ziarna przed porastaniem, ograniczenie porażenia chorobami grzybowymi, np. czernią zbóż.

 

Najważniejsze informacje o sklejaczach stosowanych w uprawie zbóż:

1.       na powierzchni ziarna powstaje warstwa ochronna, która ogranicza przenikanie wody w głąb ziarniaka, co skutkuje ograniczeniem porastania,

2.       efekt sklejenia kłosów wynosi ok. 3-4 tygodni,

3.       nasze preparaty są bezpieczne w stosowaniu, ich działanie zostało poparte doświadczeniami,

4.       sklejanie nie ogranicza kiełkowania materiału siewnego,

5.       produkty nie wpływają negatywnie na jakość ziarna.

 

Poniżej wyniki przeprowadzonego doświadczenia:

Zobacz też