Produkty mikrobiologiczne
Produkty mikrobiologiczne są naturalnym i skutecznym rozwiązaniem wspierającym zdrowie ludzi, zwierząt i roślin, a także dbające o środowisko.

Produkty mikrobiologiczne są naturalnym i skutecznym rozwiązaniem wspierającym zdrowie ludzi, zwierząt i roślin, a także dbające o środowisko.
Biopreparaty stosowane w rolnictwie to produkty, które pomagają w odbudowie mikrobiomu roślin. Stosowanie preparatów mikrobiologicznych zwiększa również bioróżnorodność gleby i dostępność składników pokarmowych dla roślin. Dzięki nim można optymalizować koszty ponoszone na zakup nawozów mineralnych. Poza tym preparaty mikrobiologiczne poprawiają zdrowotność roślin.
Stosowane w rolnictwie preparaty mikrobiologiczne wpływają korzystnie na środowisko, zwiększając żyzność gleb w przyjazny dla niego sposób. Jest to możliwe dzięki ograniczeniu niekorzystnego wpływu sztucznych nawozów mineralnych na zasoby środowiska. Dzięki wykorzystywanym w rolnictwie biopreparatom w znacznym stopniu ogranicza się więc skutki oddziaływania produkcji roślinnej na środowisko naturalne.
Do ważnych mikroorganizmów glebowych zalicza się bakterie i grzyby. Stosowanie preparatów z mikroorganizmami w rolnictwie wiąże się z wieloma korzyściami dla produkcji roślinnej. Bardzo ważny jest zwłaszcza korzystny wpływ mikroorganizmów na strukturę i stosunki powietrzno-wodne gleby. Zwiększają one m.in. pojemność sorpcyjną gleby, a przy tym poprawiają jej bioróżnorodność i zwiększają poziom próchnicy. Mikroorganizmy w rolnictwie są też odpowiedzialne za mineralizację substancji organicznej, dostarczając roślinom łatwo przyswajalnych składników pokarmowych.
Decydując się na wykorzystanie w produkcji roślinnej preparatów mikrobiologicznych, warto również zwrócić uwagę na możliwe wady takiego rozwiązania. Mikroorganizmy zawarte w preparatach mikrobiologicznych mogą się okazać wrażliwe na warunki pogodowe zarówno podczas ich stosowania, jak i po. Większość biopreparatów wymaga stosowania na wilgotną glebę. Niektóre produkty nie powinny być również wystawione na ekspozycję słońca, co z kolei wymaga szybkiego wymieszania z glebą po aplikacji.
W przypadku stosowania produktów mikrobiologicznych, w zabiegu łączonym z agrochemikaliami, należy zwrócić uwagę na możliwość tworzenia takich mieszanin. Przeważnie produkty bio zawierające w swoim składzie wyselekcjonowane szczepy grzybów nie mogą być stosowane łącznie z fungicydami.
Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie to produkty, których aktywność jest związana z oddziaływaniem mikroorganizmów. W składzie preparatów mikrobiologicznych znajdują się wyselekcjonowane szczepy bakterii lub grzybów, które w glebie mogą działać wielokierunkowo. Mogą one np. indukować naturalny system odporności roślin, przyspieszać rozkład resztek pożniwnych i poprawiać żyzność gleby, wiązać azot z powietrza oraz zwiększać dostępność składników pokarmowych dla roślin.
Wpływające korzystnie na zdrowie i rozwój roślin uprawnych biopreparaty w rolnictwie cieszą się rosnącą popularnością, będąc niezwykle korzystnym rozwiązaniem w odpowiedzi na coraz większe wyzwania stawiane produkcji roślinnej. Biopreparaty są m.in. doskonałym uzupełnieniem dla nawożenia mineralnego, co pozwala uzyskać wysokie plony o dobrych parametrach jakościowych z poszanowaniem aspektów środowiska naturalnego.
Mikroorganizmy zawarte w produktach mikrobiologicznych mogą być cennym narzędziem w zrównoważonym rolnictwie. Produkty te zawierają żywe mikroorganizmy, takie jak bakterie, grzyby i promieniowce, które wchodzą w korzystne interakcje z roślinami i glebą, poprawiając jej żyzność. Mikroorganizmy uwalniają składniki pokarmowe z organicznych i mineralnych źródeł, ułatwiając ich pobieranie przez rośliny. Bakterie azotowe wiążą azot atmosferyczny, a fosforowe ułatwiają pobieranie fosforu. Stosowanie produktów mikrobiologicznych może ograniczyć potrzebę stosowania nawozów mineralnych, przyczyniając się do ochrony środowiska oraz oszczędności. Produkty mikrobiologiczne w przyszłości mogą zastąpić nawozy mineralne, co przyczyni się do ochrony środowiska naturalnego, zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych i poprawy bioróżnorodności gleby.