Zagospodarowanie ścierniska po kukurydzy
Niezależnie od uzyskanych plonów resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy, tj. słomę wraz z masą korzeni należy odpowiednio zagospodarować. Jest to źródło dużej ilości składników pokarmowych oraz surowiec do syntezy próchnicy.

Plon kukurydzy na poziomie 10 t ziarna pozostawia aż od 17 do 20 t suchej masy resztek pożniwnych. Stanowi to równowartość porównywalną do pełnej dawki obornika! Zakładając teoretycznie pełną mineralizację, słoma jest źródłem 160 kg azotu, 70 kg fosforu i 300 kg potasu. Cały proces trwa około 3–4 lat. Jednak najwięcej składników pokarmowych ze słomy uwalnianych jest już w pierwszym roku, tj. ok. 50% potasu, 25–30% azotu i ok. 20% fosforu. W praktyce procesy te ulegają silnemu spowolnieniu i przynoszą duże straty. Podtopienia, zalania pól, susza i wysokie temperatury sukcesywnie ograniczają populację pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Ponadto rekordowe temperatury zwiększają udział lignin w składzie słomy, co czyni ją jeszcze trudniejszą do rozłożenia.
Uwaga: Tempo mineralizacji i humifikacji jest skorelowane z liczebnością i rodzajem specyficznej mikroflory glebowej.
Słoma jest także surowcem do syntezy próchnicy glebowej. Brak próchnicy, przy braku opadów, wiąże się nie tylko ze słabym zaopatrzeniem roślin w wodę, ale także w składniki pokarmowe. Poprzez podniesienie poziomu próchnicy o 0,5% zwiększeniu ulega pojemność wodna gleby o 225t wody na 1 ha. To równowartość opadu deszczu wielkości 22,5 milimetra, który w najbardziej wrażliwych fazach wzrostu jest niezmiernie ważny.

W celu wykorzystania maksymalnego potencjału resztek po zbiorze kukurydzy polecamy Państwu zabieg mikrobiologicznym preparatem BaktoKompleks. Zawiera on 5 szczepów wyspecjalizowanych bakterii glebowych z rodzaju Bacillus w koncentracji 1 000 000 000 jtk/ml.
Najważniejsze korzyści z zastosowania BaktoKompleks:
- Sprawny proces mineralizacji oznacza więcej odzyskanych składników pokarmowych. Skutkuje to lepszym odżywieniem gleby i wyższymi plonami).
- Zwiększona akumulacja wody w glebie (dojrzała próchnica tworzy się ok. 100 lat, ale pierwsze związki humusowe tzw. prehumus czy próchnica aktywna, tworzą się już w pierwszym roku. Dzięki temu, widoczne efekty działania produktu można zaobserwować już wiosną kolejnego roku).
- Poprawa struktury gleby, a wraz z nią także stosunków wodno-powietrznych.
- Korzystny wpływ mikroorganizmów na rozwój korzeni – lepsze pobieranie wody i składników z głębszych warstw gleby.
- Prawidłowy i zdrowy rozwój upraw poprzez poprawę zdrowotności gleby i roślin.
- Zastosowanie produktu BaktoKompleks polecane jest także na stanowiskach kukurydzy uprawianej na kiszonkę. Dotyczy to również stanowisk traktowanych obornikiem, czy poplonów. Aplikację BaktoKompleks można połączyć w jednym zabiegu z preparatem Bakto ProFOS, który odblokowuje niedostępne dla roślin związki fosforu. Oba produkty są ze sobą kompatybilne i działają synergicznie, podnosząc odżywienie roślin i żyzność gleby. Zabieg wykonuje się na ściernisko przed lub po uprawie gleby, w dawce 1 l/ha.
Racjonalna gospodarka ścierniskiem po kukurydzy w połączeniu z odpowiednimi praktykami agronomicznymi może znacząco podnieść żyzność gleby oraz opłacalność produkcji.

Prawidłowa mineralizacja resztek po kukurydzy to także krok w ograniczaniu populacji omacnicy prosowianki. Na skutek odpowiedniego rozdrobnienia resztek oraz ich szybkiej mineralizacji zimujące wewnątrz dolnych części łodyg gąsienice tracą swoje schronienie.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem zasad bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem należy przeczytać uważnie informacje zamieszczone na etykiecie oraz te dotyczące produktu. Warto zwrócić uwagę na zwroty dotyczące rodzaju zagrożenia oraz przestrzegać wskazówek odnośnie stosowania produktu umieszczonych na etykiecie.