Komunikaty

Azot z BlueN

Luty i marzec to miesiące budzące wielkie emocje, jeżeli chodzi o kwestie nawozów azotowych, chociażby ze względów prawnych. W dzisiejszym materiale, przesyłamy informacje o tym, dlaczego warto włączyć BlueN do technologii nawożenia azotem i kiedy powinniśmy to zrobić.

Azot z produktu BlueN.

Dlaczego warto włączyć BlueN do technologii nawożenia azotem?

Dla niektórych, jednym  z wielu czynników jest na pewno aspekt ekonomiczny. Obecnie 1 kg azotu w saletrze amonowej kosztuje ok 5,9 zł, podczas gdy azot z BlueN jest o ponad połowę tańszy. Wziąwszy pod uwagę ekwiwalent azotu jaki produkt dostarcza do poszczególnych upraw, to cena 1 kg azotu dostarczonego przez preparat BlueN, kształtuje się następująco:

W uprawie:

Rzepaku 55 kg/ha N = 2,36 zł/kg

Pszenicy 54 kg/ha N = 2,40 zł/kg

Kukurydzy 70 kg/ha N = 1,85 zł/kg

Buraka cukrowego 62 kg/ha N = 2,10 zł/kg

Ziemniaka 47 kg/ha N = 2,77 zł/kg

Jednak przede wszystkim, głównym argumentem przemawiającym za stosowaniem BlueN jest fakt, że wykorzystanie azotu z granulowanych nawozów azotowych, waha się między 55 a 70% .  

Jest to proces silnie uzależnione od wielu czynników:

  • warunków atmosferycznych (temperatury oraz ilości opadów po wysiewie nawozu),
  • pH gleby – im niższe, tym azot słabiej przyswajalny (w Polsce ok. 35% gleb ma odczyn kwaśny – poniżej 5,5, a ok. 37% gleb lekko kwaśny – pH 5,5-6,5),
  • obecności kationów K+, Mg 2+, Ca 2+, Zn 2+, NH4+ i innych (synergizm pobierania w powiązaniu z innymi jonami),
  • obecności mikroelementów poprawiających wykorzystanie pobranego azotu.

BlueN to technologia odżywiania roślin poprzez dostarczanie azotu do wnętrza liści, a nie jak w przypadku aplikacji nawozu mineralnego- na glebę. Daje to pewność zaopatrzenia uprawy w najbardziej plonotwórczy składnik, niezależnie od pH gleby, jej zasobności czy ilości opadów po zabiegu.

Pamiętajmy, że po wysiewie nawozów suma opadów (pożądane 30 mm) jest niezbędna do rozpuszczenia, a następnie przemieszczenia azotu. Dopiero po tym może nastąpić pobieranie azotu przez korzeń(pobranie jonów azotanowych wiąże się dodatkowo z wysokim nakładem energii).

Produkt BlueN, w odróżnieniu od nawozów granulowanych, odznacza się odmiennym mechanizmem działania, gwarantującym stały dopływ składnika przez cały okres wegetacji, także w niesprzyjających warunkach glebowych i atmosferycznych, bez dodatkowych wydatków energetycznych na pobranie azotu.

W obliczu rozwoju nowych technologii takich jak produkt BlueN, nawożenie opierające się w 100% na nawozach mineralnych, bez gwarancji opadów deszczu, jest nieuzasadnianie. Dodatkowo warto wiedzieć, że wiąże się to z szeregiem poważnych konsekwencji i jest wręcz szkodliwe.

  • Niezaspokojenie potrzeb nawozowych roślin= zmniejszenie plonu=mniejszy zysk
  • Generowanie strat w postaci uwalniającego się amoniaku
  • Toksyczny wpływ jonów amonowychwe wzrastającym zasoleniu gleby na rośliny– najczęściej przy zbyt dużych, przesadzonych i nieadekwatnych do uzyskiwanych plonów dawkach azotu lub/i w momencie suszy.

Jest to zjawisko, które przy dość umiarkowanym nasileniu, może nie być zauważalne na pierwszy rzut oka. Początkowymi objawami zasolenia gleby jest lekka zmiana zabarwienia roślin na niebieskawo-zielone, dopiero w późniejszym okresie i przy dużym postępującym zasoleniu następuje brunatnienie i zasychanie. W międzyczasie na liściach pojawiają się chlorozy i nekrozy. Rośliny są kruche i łatwo ulegają mechanicznym uszkodzeniom. W skrajanych przypadkach obserwuje się  rośliny o strzelistym pokroju i skróconych międzywęźlach oraz słabo rozwiniętym systemie korzeniowym. Co w konsekwencji prowadzi do utraty plonu.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest dywersyfikacja tradycyjnej technologii nawożenia, uwzględniająca aplikację preparatu BlueN, zastępując w ten sposób część dawki azotu.

Co istotne, dostarczanie azotu przez bakterie Methylobacterium symbioticum SB0023/3 T do roślin odbywa się niezależnie od czynników ograniczających pobranie azotu z nawozów mineralnych. Idealnym rozwiązaniem jest więc wsparcie nawożenia mineralnego preparatem, który dostarcza azot przez liście. Technologia ta polecana jest do stosowania zarówno w uprawach ozimych, jak i jarych.

Przypomnijmy, że w przeciwieństwie do większości bakterii azotowych stosowanych doglebowo, bakterie z BlueN kolonizują nadziemne części roślin. Dzięki temu proces wiązania azotu jest niezależny od uwilgotnienia gleby, co daje BlueN ogromną przewagę.

O czym należy pamiętać?

  • Jedynym wsparciem dla BlueN, jakie rekomendujemy, jest wspólna aplikacja preparatu z kofaktorem żelazowo-molibdenowym Cropvit FeMo w celu wsparcia procesu przekształcania azotu atmosferycznego N2 w azot amonowy NH4+ .
  • Ilość związanego w poszczególnych uprawach azotu zależy od momentu jego aplikacji oraz długości wegetacji danego gatunku – dlatego im wcześniej wykonamy zabieg, tym lepsze będą jego efekty.

Kiedy można bezpiecznie wykonać zabieg w uprawach ozimych?

Zabieg wykonujemy po rozpoczęciu wiosennej wegetacji, gdy temperatura powietrza w ciągu dnia przekracza 5°C i nie występują nocne przymrozki bezpośrednio po zastosowaniu preparatu.

„Mieszać czy nie mieszać, oto jest pytanie”?

Zabieg możemy wykonać solo, a także razem z nawozami dolistnymi, preparatami z linii Bakto oraz ŚOR, które są kompatybilne z Methylobacterium symbioticum.

Oryginalny BlueN został przetestowany z 831 różnymi środkami ochrony roślin (fungicydy, herbicydy, insektycydy, odżywki, adiuwanty itp.). Na tej podstawie, powstała lista produktów, z jakimi można go łącznie zastosować. Informacje te, są ogólnie dostępne na stronie www.bluen.info.

Wyniki doświadczeń ścisłych z wiosny 2024:

  1. Rzepak, SDOO Karżniczka (woj. pomorskie)
Wnioski : Kombinacja z BlueN zrekompensowała niższą o 30 kg dawkę azotu mineralnego, a także podniosła plon o 0,36 t/ha.

2. Pszenica, ZDOO Kochcice (woj. śląskie)

Wnioski: Kombinacja z BlueN zrekompensowała niższą o 30 kg dawkę azotu mineralnego, a także podniosła plon o 0,77 t/ha.

W celu rozszerzenia informacji, a także jako ciekawostkę, pragniemy dodać, że przeprowadzone badania w innych lokalizacjach, przyniosły jeszcze większe różnice w plonie, niż te na przedstawionych przykładach. Analogiczne badanie z SDOO Karżniczka prowadzone w rzepaku ozimym, odbyło się także w ZDOO Masłowice (woj. łódzkie). W tej w lokalizacji kontrola zaplonowała na poziomie 2,49 t/ha, a kombinacja z BlueN 3,78 t/ha, uzyskując ogromną przewagę różnicy w plonie w ilości 1,29 t/ha dla rozwiązania z BlueN. Natomiast badanie w pszenicy ozimej jak to z ZDOO Kochcice, było także prowadzone w ZDOO Bezek  ( woj. lubelskie). W tym jednak przypadku kombinacja kontrolna zaplonowała w ilości 9,7 t/ha, a po zabiegu BlueN plon wyniósł 11,2 t/ha, przynosząc 1,5 t/ha różnicy.  Oczywiście w obu przypadkach, kombinacja z BlueN prowadzona była na obniżonej o 30 kg dawce azotu mineralnego, w stosunku do kontroli.

Polecane produkty

Zobacz też