Nowości

Zaprawianie zbóż pod lupą nauki

Zmiany klimatyczne, a zwłaszcza coraz częstsze długie i ciepłe jesienie, stwarzają idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych w uprawach zbóż. Właśnie dlatego tak istotny jest pierwszy, a zarazem najprostszy krok w kierunku ochrony plantacji – zaprawianie materiału siewnego.

To zabieg, który nie tylko chroni młode rośliny przed infekcjami, ale w wielu przypadkach stanowi jedyną skuteczną metodę zabezpieczenia upraw przed groźnymi patogenami. Szczególnie niebezpieczne są grzyby fuzaryjne, które aktywnie wykorzystują biologiczną niszę jesienią, zagrażając zdrowiu i kondycji roślin już od najwcześniejszych faz rozwoju.

Warto o tym przypominać – zaprawianie to inwestycja w zdrowy start i silną plantację.

Fot. Pałecznica zbóż i traw, Michał Kieraś, okolice Słupska. 

Przedstawiamy wyniki badań doktora inż. Andrzej Brachaczka.

Informacje dotyczące warunków badania: Pobrany z big-bagów zaprawiony materiał siewny, po okresie przechowywania, został dostarczony do Instytu Genetyki Roślin PAN. Tam zostały przeprowadzone badania mikrobiologiczne na szalkach Petriego, których celem było określenie poziomu wyhamowania aktywności i wzrostu patogenów, które zasiedlały materiał siewny.

Tab. Wyniki analizy skuteczności hamowania wzrostu patogenów wybranych produktów.

Zaprawa

Dawka

Średnia skuteczność inhibicji wzrostu

Materiał niezaprawiony

x

porażenie od średniego do wysokiego

Flutrix 050 FS

2 l/t nasion

99,8%

Madron 50 FS

1 l/t nasion

98,0%

Bakto G-STOP

3 l/t nasion

98,4%

Fot. Dr inż. Andrzej Brachaczek.

Zaprawianie to jedyne zabezpieczenie przed takimi chorobami jak:

  • głownia pyląca,
  • głownia zwarta,
  • śnieć cuchnąca,
  • śnieć gładka,
  • pałecznica zbóż i traw,
  • fuzaryjna zgorzel siewek,
  • pleśń śniegowa,
  • pasiastość liści.

Korzyści z zaprawiania nasion zbóż:

  • ochrona w newralgicznym okresie – pierwsze 2-4 tygodnie po siewie, kiedy siewki są najbardziej wrażliwe na patogeny,
  • poprawa, wyrównanie wschodów i obsady – ograniczenie zgorzeli siewek 🡺 większa liczba zdrowych roślin na m2,
  • wigor i intensywny wzrost korzeni roślin – równomierny rozwój łanu, łatwiejsze planowanie ochrony herbicydowej i fungicydowej,
  • eliminacja chorób nasiennych – których nie da się zwalczyć późniejszym opryskiem,
  • zmniejszenie presji patogenów później w sezonie – zdrowszy start to lepsze wykorzystanie składników pokarmowych.
Zobacz też