Chowacz podobnik
Chowacz podobnik – charakterystyka
Chowacz podobnik to chrząszcz z rodziny ryjkowcowatych. Jest popularnym szkodnikiem rzepaku, który powoduje bezpośrednie straty w plonie, ułatwia żer innym gatunkom szkodników, a także sprzyja rozwojowi chorób.
Objawy występowania chowacza podobnika
Zaatakowane przez chowacza podobnika łuszczyny rzepaku można rozpoznać po lekkim zgięciu w miejscu, gdzie złożone zostało jajo, można dostrzec także charakterystyczny otwór. Wewnątrz niego znajduje się jedno lub nawet kilka uszkodzonych nasion – jeden chowacz jest zdolny do zniszczenia 3–7 nasion rzepaku. Uszkodzone łuszczyny żółkną i pozostają zamknięte.
Jak rozpoznać chowacza podobnika?
Chowacz podobnik osiąga długość około 3 mm. Jego ciało jest czarne, ale wydaje się szare ze względu na owłosienie. Głowa chowacza podobnika jest ryjkowato wydłużona. Na pokrywach skrzydeł można dostrzec paski o szarej barwie, pokryte łuskowatymi włoskami ułożonymi w rzędy. Samice składają owalne, błyszczące jaja, które osiągają długość do 0,5 mm. Larwy chowacza podobnika są beznogie, białe, o długości około 4 mm, mają kształt litery C i charakterystyczną jasnobrązową głowę.
Jak wygląda chowacz podobnik?
Dorosłe chrząszcze chowacza podobnika są czarne z szarym owłosieniem, a na pokrywach skrzydeł ma paski z łuskowatymi, szarymi włoskami ułożonymi w rzędy. Larwy są łukowato wygięte, a ich głowa jest jasnobrązowa.
Okres i miejsce występowania chowacza podobnika
Chowacz podobnik pojawia się na plantacjach na wiosnę, w momencie, gdy rośliny są w fazie formowania pąków kwiatowych.
Kiedy może się pojawić chowacz podobnik?
Chowacz podobnik pojawia się wiosną, kiedy temperatury powietrza oscylują w granicach około 15°C.
Chowacz podobnik – szkodliwość
Początkowo samice chowacza podobnika żerują na liściach, a następnie wygryzają niewielkie otwory w młodych łuszczynach i składają tam zazwyczaj jedno jajo. Skutkiem tego może być obniżenie plonu nawet o 20%. Co więcej, ten szkodnik ułatwia atak pryszczarkowi kapustnikowi oraz zwiększa podatność roślin na choroby.
Chowacz podobnik – zapobieganie
Działania profilaktyczne przeciwko chowaczowi podobnikowi opierają się na regularnym usuwaniu chwastów i starannym przyorywaniu resztek pożniwnych, w których szkodnik zimuje oraz izolacji przestrzennej od innych upraw kapustnych, które mogą być potencjalnie zaatakowane. Ważny jest również zróżnicowany płodozmian oraz dobór odmian o późnym kwitnieniu.
Chowacz podobnik – zwalczanie
Przed zwalczaniem chowacza podobnika należy przeprowadzić lustrację plantacji. Oprysk należy wykonać, zaraz po przekroczeniu ekonomicznego progu szkodliwości, czyli gdy wystąpi 1 chrząszcz na 1 roślinie w przypadku słabego wystąpienia pryszczarka lub 1 chrząszcz na 2 roślinach w przypadku licznego wystąpienia pryszczarka kapustnika.
Skuteczne środki na chowacza podobnika
Chowacza podobnika należy zwalczać odpowiednio dobranymi insektycydami. Mogą one zawierać takie substancje jak deltametryna czy też acetaimpryd.
Jakie uprawy atakuje chowacz podobnik?
Chowacz podobnik występuje w rejonach uprawy roślin z rodziny kapustowatych, szczególnie rzepaku ozimego i jarego. Atakuje również rzepik, gorczycę, rzodkiew czy warzywa kapustne.
Chowacz podobnik – cykl rozwojowy
Chowacz podobnik zimuje pod ściółką, w górnej warstwie gleby. Po okresie żerowania, samice szkodnika tworzą otwory w łuszczynach, do których składają jaja. Wylęgłe larwy żywią się zalążkami nasion, a potem schodzą do gleby, gdzie następuje ich przepoczwarczenie. Młode chrząszcze wylatują zwykle w lipcu i sierpniu, gdzie krótko żerują na liściach, po czym udają się na zimowisko. Cały cykl rozwojowy tego szkodnika obejmuje jedno pokolenie rocznie.
Jakie są przyczyny występowania chowacza podobnika?
Głównymi przyczynami jednostronny płodozmian, sucha wiosna, resztki pożniwne, obecność chwastów kapustowatych, za duża gęstość siewu.
