Słodyszek rzepakowy
Słodyszek rzepakowy – charakterystyka
Słodyszek rzepakowy to chrząszcz z rodziny łyszczynkowatych, o wielkości od 1,5 do 2,5 mm. Niszczy pąki kwiatowe oraz zawiązki owoców.
Jak rozpoznać słodyszka rzepakowego?
Słodyszek rzepakowy jest podłużnie owalny, czarny z zielono-niebieskawym połyskiem na grzbiecie. Jego czułki są 3-członowe zakończone buławką. Jaja słodyszka rzepakowego są owalne, białe o wielkości do 0,5 mm, natomiast larwy są białe z ciemniejszą głową i osiągają długość do 4 mm.
Objawy występowania słodyszka w rzepaku
Słodyszek rzepakowy żywi się pyłkiem kwiatowym. Aby się do niego dostać, uszkadza zamknięte pąki kwiatowe, natomiast z rozwiniętych kwiatów wyjada tylko pylniki. Uszkodzone pąki kwiatowe żółkną i opadają.
Jak wygląda słodyszek rzepakowy?
Słodyszek rzepakowy to niewielki czarny chrząszcz o długości 2–2,5 mm, z metalicznym połyskiem, który może być granatowy lub ciemnozielony. Larwy są białe z ciemnymi plamkami na grzbiecie i ciemną głową, osiągają długość około 4 mm.
Okres i miejsce występowania słodyszka rzepakowego
Słodyszek zimuje w ściółce, na miedzach, rowach i skrajach lasów. Wiosną, gdy temperatura gleby osiąga około 10°C, opuszcza miejsca zimowania i przenosi się na kwiaty roślin kwitnące na żółtego, takie jak mniszek. Na pola rzepaku przelatuje przed kwitnieniem.
Kiedy może się pojawić słodyszek w rzepaku?
Słodyszek w rzepaku pojawia się w marcu lub kwietniu, kiedy temperatura powietrza przekroczy 15°C.
Słodyszek rzepakowy – szkodliwość
Próg szkodliwości słodyszka w rzepaku wynosi:
- 1 chrząszcz na 1 roślinie przy zwartym kwiatostanie,
- 3–5 chrząszczy na roślinie przy luźnym kwiatostanie.
Obecność tego szkodnika w uprawie może doprowadzić do strat na poziomie nawet 50% plonu.
Słodyszek rzepakowy – zapobieganie
Aby zapobiegać występowaniu słodyszka rzepakowego, należy stosować odpowiedni płodozmian, wysiew odmian wcześnie zakwitających i izolację przestrzenną. Istotne, by regularnie odchwaszczać uprawę rzepaku i usuwać resztki pożniwne, w których zimuje słodyszek rzepakowy.
Słodyszek rzepakowy – zwalczanie
Oprysk na słodyszka rzepakowego należy wykonać niezwłocznie po przekroczeniu ekonomicznej progu szkodliwości, co zazwyczaj następuje przed kwitnieniem rzepaku. Na początku okresu kwitnienia wiele pąków kwiatowych osadzonych na pędach bocznych jest wciąż narażonych na uszkodzenie przez słodyszka rzepakowego, który nie zawsze zadowala się pyłkiem z otwartych już kwiatostanów. Dlatego wykonywanie zabiegów ochronnych w okresie kwitnienia rzepaku jest również konieczne.
Skuteczne środki do zwalczania słodyszka rzepakowego
Aby skutecznie zwalczać słodyszka rzepakowego, można stosować środki, które w swoim składzie zawierają m.in. deltametrynę – substancję z grupy pyretroidów oraz acetamipryd – substancję z grupy neonikotynoidów. Ważne jest, aby stosować środki ochrony roślin zgodnie z zaleceniami producenta.
Jakie uprawy atakuje słodyszek rzepakowy?
Słodyszek rzepakowy to szkodnik m.in. rzepaku, ale także innych warzyw kapustnych oraz roślin ozdobnych.
Słodyszek rzepakowy – cykl rozwojowy
Słodyszek rzepakowy w ciągu roku rozwija jedno pokolenie. W maju samice słodyszka rzepakowego uszkadzają pąki kwiatowe rzepaku, by złożyć w nich jaja. Larwy wykluwają się po 2 do 5 tygodni, a następnie zagrzebują się w ziemi, by się przepoczwarzyć. Formy dorosłe (chrząszcze) zimują w resztkach pożniwnych lub miejscach zachwaszczonych.
Jakie są przyczyny rozwoju słodyszka rzepakowego?
Rozwojowi słodyszka rzepakowego sprzyja jednostronny płodozmian, niewłaściwe nawożenie oraz nieodchwaszczanie pola i pozostawianie resztek pożniwnych.
Jakie są skutki rozwoju słodyszka rzepakowego?
Rozwój słodyszka rzepakowego prowadzi do strat w plonie. Szkodliwe są chrząszcze, które w celu pozyskania pyłku, będącego ich pokarmem, przegryzają pąki kwiatowe, często niszcząc słupek. Uszkodzone pąki zasychają i odpadają, co skutkuje nieregularnymi kwiatostanami i mniejszą liczbą łuszczyn. W skrajnych przypadkach, przy dużej presji szkodnika, straty w plonach mogą być znaczne.
