Kukurydza

Zagospodarowanie ścierniska po kukurydzy

Niezależnie od uzyskanych plonów, resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy (słoma wraz z masą korzeni) należy odpowiednio zagospodarować, by stały się źródłem pokaźnych ilości składników pokarmowych oraz surowcem do syntezy próchnicy.

Fot. Monika Figlewska, Chemirol

Plon ziarna kukurydzy na poziomie 10 t ziarna pozostawia aż od 17 do 20 t suchej masy resztek pożniwnych. Stanowi to równowartość porównywalną do pełnej dawki obornika! Zakładając teoretycznie pełną mineralizację, słoma jest źródłem 160 kg azotu, 70 kg fosforu i 300 kg potasu. Cały proces trwa około 3–4 lat. Jednak najwięcej składników pokarmowych ze słomy uwalnianych jest już w pierwszym roku tj. ok. 50% potasu, 25–30% azotu i ok. 20% fosforu. W praktyce, procesy te ulegają silnemu spowolnieniu, przynosząc duże straty. Podtopienia, zalania pól czy wręcz przeciwnie, susza i wysokie temperatury, sukcesywnie ograniczają populację pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Poza tym, rekordowe temperatury zwiększają udział lignin w składzie słomy, co czyni ją jeszcze trudniejszą do rozłożenia.
Uwaga: Tempo mineralizacji i humifikacji jest skorelowane z liczebnością i rodzajem specyficznej mikroflory glebowej.
Słoma jest także surowcem do syntezy próchnicy glebowej. Brak próchnicy, przy braku opadów, wiąże się nie tylko ze słabym zaopatrzeniem roślin w wodę, ale także w składniki pokarmowe. Dzięki zwiększeniu poziomu próchnicy o 0,5%, zwiększamy pojemność wodną gleby o 225 t wody na 1 ha. To równowartość opadu deszczu wielkości 22,5 milimetra, który w najbardziej wrażliwych fazach wzrostu, jest niezmiernie ważny.

Fot. Monika Figlewska, Chemirol

W celu wykorzystania maksymalnego potencjału resztek po zbiorze kukurydzy, polecamy Państwu zabieg mikrobiologicznym preparatem BaktoKompleks. Zawiera on 5 szczepów wyspecjalizowanych bakterii glebowych z rodzaju Bacillus w koncentracji 1 000 000 000 jtk/ml.

Najważniejsze korzyści z zastosowania BaktoKompleks:

  1. Sprawny proces mineralizacji, a dzięki niemu więcej odzyskanych składników pokarmowych (oznacza lepsze odżywienie i wyższe plony).
  2. Zwiększona akumulacja wody w glebie (dojrzała próchnica tworzy się ok. 100 lat, ale pierwsze związki humusowe tzw. prehumus czy próchnica aktywna, tworzą się już w pierwszym roku. Dzięki temu, widoczne efekty działania produktu można zaobserwować już wiosną kolejnego roku).
  3.  Poprawa struktury gleby, a wraz z nią także stosunków wodno-powietrznych.
  4. Korzystny wpływ mikroorganizmów na rozwój korzeni (pobieranie wody i składników z głębszych warstw gleby).
    5. Prawidłowy i zdrowy rozwój upraw (poprawa zdrowotności gleby i roślin).
  5. Zastosowanie produktu BaktoKompleks, polecane jest także na stanowiskach kukurydzy uprawianej na kiszonkę. Dotyczy to również stanowisk traktowanych obornikiem, czy poplonów. Aplikację BaktoKompleks można połączyć w jednym zabiegu z preparatem Bakto ProFOS, który odblokowuje niedostępne dla roślin związki fosforu. Oba produkty są ze sobą kompatybilne i działają synergicznie, podnosząc odżywienie roślin i żyzność gleby. Zabieg wykonuje się na ściernisko przed lub po uprawie gleby, w dawce 1 l/ha.
    Zatem, racjonalna gospodarka ścierniskiem po kukurydzy, w połączeniu z odpowiednimi praktykami agronomicznymi, może znacząco podnieść żyzność gleby oraz opłacalność produkcji.
Fot. Monika Figlewska, Chemirol

Dodatkowo, prawidłowa mineralizacja resztek po kukurydzy, to także krok w ograniczaniu populacji omacnicy prosowianki. Na skutek odpowiedniego rozdrobnienia resztek oraz ich szybkiej mineralizacji, zimujące wewnątrz dolnych części łodyg gąsienice, tracą swoje schronienie.
Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące na rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj zasad bezpiecznego stosowania produktu wskazanych na etykiecie.

Polecane produkty

Zobacz też