Zabiegi fungicydowe. Jak zwiększyć ich efektywność?

Zima tego roku była łagodna, co w praktyce oznaczało przede wszystkim temperaturę na plusie i brak śniegu. Niestety takie połączenie nieco mniej łagodnie obeszło się z roślinami ozimymi, które zostały porażone chorobami grzybowymi. Dodatkowo, zakończony ostatnio okres dwutygodniowych przymrozków, osłabił kondycję plantacji na terenie całego kraju. Dla plantatorów oznacza to konieczność zaplanowania zabiegów fungicydowych, których zadaniem jest mocniejsze zabezpieczenie upraw przed presją patogenów grzybowych i ograniczenie strat w plonie.


W niniejszym artykule chcielibyśmy Państwu przedstawić rozwiązania wspomagające działanie stosowanych zabiegów fungicydowych, które pomogą zmniejszyć straty spowodowane niekorzystnymi warunkami pogodowymi. Naszą uwagę skupiamy głównie wokół zbóż, ponieważ stanowią one największy areał uprawny spośród wszystkich roślin w Polsce.

Liczbę zabiegów fungicydowych uzależniamy przede wszystkim od intensywności uprawy i przebiegu pogody – rekomendujemy przeprowadzić od dwóch do trzech zabiegów. Aby dodatkowo podnieść ich efektywność, warto rozważyć zastosowanie krzemu, pierwiastka cieszącego się coraz większą popularnością wśród rolników. Jednak aby w pełni wykorzystać jego potencjał, warto sięgnąć po preparat zawierający kwas ortokrzemowy, którego forma jest łatwo i szybko przyswajalna przez rośliny.

Zboża z wyraźnymi objawami chorób grzybowych, kwiecień 2020 r.

Krzem, czyli większa odporność na choroby grzybowe

Krzem w takiej formie znajdą Państwo w produkcie KRZEMIAN. Zaletą produktu, poza najwyższą na rynku zawartością dostępnego dla roślin krzemu, jest między innymi pełna kompatybilność z pestycydami – zwłaszcza fungicydami i insektycydami. W uprawie zbóż zalecamy zastosowanie KRZEMIANU w dawce 0,5 l/ha – oczywiście równocześnie z zabiegami fungicydowymi.

KRZEMIAN znacznie obniża pH cieczy roboczej (standardowa dawka produktu 0,5 l na 200 l wody obniża pH do około 6), dzięki czemu stwarza idealne warunki do rozpuszczenia zawartych w pestycydach substancji aktywnych, a tym samym do wydłużenia ich działania. Warto w tym miejscu dodać, że większość produktów krzemowych na rynku nie jest kompatybilna z fungicydami, a zawarta w nich forma krzemu podnosi odczyn cieczy roboczej nawet do pH 11-12.

Obecność krzemu w roślinie ma szczególne znaczenie w sytuacji działania czynnika stresowego, zwiększa jej wytrzymałość na porażenie patogenami i ataki szkodników.

Jak dowodzą badania, obecność krzemu w roślinie ma szczególne znaczenie w sytuacji działania czynnika stresowego, ponieważ pierwiastek ten uczestniczy w budowie mechanizmów odporności roślin na stresy biotyczne, przez co zwiększa ich wytrzymałość na porażenie patogenami i ataki szkodników. Kwas ortokrzemowy pobrany przez roślinę jest przekształcany w tlenek krzemu, a następnie transportowany do tkanek. Na skutek parowania wody pod powierzchnią skórki liści i łodyg powstaje silikonowa ściana, która tworzy mechaniczną barierę chroniącą komórki przez kontaktem z kiełkującym zarodnikiem lub atakującym roślinę szkodnikiem. Akumulacja krzemu w ścianach komórkowych dodatkowo nadaje roślinom sztywność, która przeciwdziała wyleganiu łodyg.

Ponadto krzem łagodzi negatywne skutki działania niekorzystnych warunków pogodowych (susza, mróz), poprawia fotosyntezę, a także pozytywnie wpływa na parametry ilościowe i jakościowe plonu.

Rzepak po przymrozkach w Polsce, 23 marca 2020 r.

Aminokwasy, czyli źródło mocy w walce ze stresem

Drugą grupę produktów wspomagającą działanie fungicydów stanowią produkty zawierające aminokwasy. Ich stosowanie rekomenduje się w szczególności podczas zabiegów grzybobójczych, w odżywianiu dolistnym oraz w sytuacjach stresowych. Aminokwasy są dla roślin nośnikami substancji i czynnikami stymulującymi ich wzrost. Proces syntezy aminokwasów nawet w optymalnych warunkach jest czasochłonny i wymaga od roślin sporych nakładów energii. Warto je zatem wspomóc w krytycznych fazach rozwoju, a także w innych newralgicznych sytuacjach, kiedy rośliny skupiają się na obronie przed występującym stresem. Zaopatrzenie roślin w dodatkowe źródło aminokwasów umożliwi im szybką regenerację i efektywną produkcję plonu.

Produktem szczególnie zalecanym do zabiegów zasilania roślin w aminokwasy jest NATURAMIN-WSP, który zawiera aż 80% wolnych aminokwasów pochodzenia roślinnego. W powyższym artykule koncentrujemy się na zbożach, warto jednak zaznaczyć, że produkt może być stosowany we wszystkich rodzajach upraw. Standardowa dawka NATURAMINU-WSP to 300-500 g/ha.

Efektywność wspomnianych w artykule rozwiązań została sprawdzona w instytucjach badawczych i na polach produkcyjnych na terenie całego kraju. Oba rozwiązania mogą również być stosowane jednocześnie przy dawkowaniu:

KRZEMIAN
0,5 l/ha
+
NATURAMIN WSP
0,3 kg/ha
+
rekomendowana dawka
FUNGICYDU

 

Paweł Kossakowski, Product Manager

Polecane produkty